O nouă reglementare ANRE – Se va ști public câți MW instalați noi vor fi in România unde anume


O nouă reglementare a ANRE, aflată deocamdată la stadiu de proiect, va obliga Tanselectrica să publice periodic capacitatea care poate fi instalată și racordată la rețelele de înaltă tensiune, atât la nivelul operatorului de transport, cât și al celor de distribuție.
ANRE a emis în acest sens “Procedura privind determinarea capacității disponibile în rețelele electrice pentru racordarea de noi instalații de producere a energiei electrice”, aflată momentan în dezbatere publică.
“Motivul elaborării acestui proiect de ordin îl constituie necesitatea determinării capacității disponibile, în special în condițiile în care nu se fac întăriri în rețelele electrice, cu respectarea indicatorilor de calitate a serviciilor de transport și distribuție a energiei electrice și menținerea constantă a siguranței în alimentarea consumatorilor”, se arată în nota de fundamentare.

Momentan, din ce am înțeles din procedură, se vor determina capacitățile noi care pot fi racordate la rețelele de 110 kV.

Transelectrica va calcula capacitatea disponibilă în rețeaua electrică de transport (RET) pentru fiecare nod de rețea/element de rețea, precum și capacitatea disponibilă în rețelele electrice de distribuție (RED), separat pentru fiecare zonă de concesiune a operatorilor de distribuție (OD), pentru fiecare nod de rețea/element de rețea, la nivelul de tensiune 110 kV. Rezultatul calculat trebuie să se refere la capacitatea disponibilă a RET și RED la nivelul de tensiune 110 kV pentru care nu este necesară realizarea de lucrări de întărire pentru crearea condițiilor tehnice în vederea evacuării puterii produse.

Ulterior, Transelectrica va publica aceste date, din ce în ce mai des, pe pagina sa de internet. Începând cu 1 decembrie datele se vor publica cu o frecvență lunară, apoi începând cu 1 aprilie 2022 de două ori pe lună, pentru ca de la 1 iulie 2022 să le publice săptămânal și, în final, începând cu 1 octombrie, zilnic.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed