În ceea ce privește “o nouă frontieră în domeniul materialelor”, inginerii de la Northeastern University au dezvoltat un nou tip de ceramică care poate fi modelată în forme subțiri și complexe, deschizând astfel noi aplicații expansive în domeniul electronicii. Descrisă drept ceramică termoformabilă, noul material a apărut în urma unui accident de laborator, dar ar putea servi, printre altele, ca radiatoare de căldură mai eficiente și mai durabile.
Autorii studiului se jucau anul trecut cu compuși ceramici experimentali pe bază de bor pentru potențiale aplicații industriale și se pare că au împins materialul până la punctul de rupere.
“L-am sablat cu o lampă de sudură și, în timp ce îl încărcam, s-a deformat în mod neașteptat și a căzut din dispozitivul de fixare”, a declarat Randall Erb, profesor de inginerie mecanică și industrială la Northeastern. “Ne-am uitat la eșantionul de pe podea crezând că este vorba de o defecțiune. Ne-am dat seama că era perfect intactă. Avea doar o formă diferită. Am mai încercat de câteva ori și ne-am dat seama că puteam controla deformarea. Apoi am început să turnăm materialul prin compresie și am descoperit că era un proces foarte rapid.”
Comportamentul materialului a contrazis înțelepciunea convențională cu privire la modul în care se formează ceramica și la ceea ce este capabilă să suporte. Atunci când sunt supuse unor schimbări extreme de temperatură, aceste materiale se vor crăpa sau se vor sparge probabil, dar echipa a fost literalmente capabilă să aplice o lampă de suflat și să le mențină întregi.
“Este ceva unic: Ceramica termoformabilă, din ceea ce am văzut și am citit, nu există cu adevărat”, a declarat autorul studiului, Jason Bice. “Așa că este o nouă frontieră în domeniul materialelor”.