O încetinire serioasă a economiei din SUA este așteptată, iar bursa se prăbușește


Economiștii de la Bank of America au declarat că se așteaptă ca economia să intre în recesiune în prima jumătate a anului viitor, cu o scădere a PIB-ului real de 1%, după ce anul trecut a crescut cu 5%, iar șomajul a ajuns la 5,6%, ceea ce ar putea anula mai mult de un an de creștere a locurilor de muncă.

Un număr din ce în ce mai mare de economiști avertizează că șansele unei recesiuni au crescut pe fondul unei inversări istorice a randamentului – un semn revelator al unei încetiniri economice iminente, după ce Rezerva Federală a majorat miercuri ratele dobânzilor la cel mai înalt nivel de la Marea Recesiune și a semnalat că politica sa va fi mai agresivă decât s-a anticipat anterior.

Oficialii Fed au dublat miercuri cea mai agresivă campanie de înăsprire economică din ultimele trei decenii, majorând ratele dobânzilor cu trei pătrimi de punct procentual pentru a treia oară consecutiv și împingând costurile de împrumut la 3,25% – cel mai ridicat nivel din 2008. Deși inițial se preconiza că rata fondurilor federale va urca doar la 3,4% în acest an, acum se estimează că va ajunge la 4,4%, ceea ce sugerează că o nouă majorare de 75 de puncte de bază ar putea fi luată în considerare în noiembrie. “Cu această nouă aliniere între Fed și piețe, întrebările care se pun acum sunt când și cât de gravă va fi recesiunea”, spune Mace McCain, directorul de investiții al Frost Investment Advisors.

Acțiunile s-au scufundat și mai mult, după mesajul de încredere al Fed, iar vineri principalii indici au eclipsat minimele anuale. Indicele S&P 500 a scăzut cu 23% în acest an, iar economiștii de la Goldman estimează că se va scufunda cu încă 3% până în decembrie și ar putea dura mai mult de un an pentru a recupera pierderile. Indicele Nasdaq, puternic tehnologic, s-a prăbușit cu 32% din ianuarie, iar Dow Jones cu aproape 20%. “Privind în următoarele una-două luni, nu avem deloc multă convingere în privința acțiunilor”, spune Adam Crisafulli, fondator al Vital Knowledge Media. “Sentimentul este palpabil de oribil”.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed