GRAFIC – O imagine de ansamblu a celor mai mari riscuri globale din 2023


Profilul riscurilor cu care se confruntă lumea este în continuă evoluție. Evenimente precum invazia Ucrainei de anul trecut pot trimite unde de șoc în sistem, schimbând radical percepțiile cu privire la cele mai mari riscuri cu care se confruntă omenirea.

Graficul de astăzi sintetizează concluziile raportului Global Risks Report, o publicație anuală realizată de Forumul Economic Mondial (WEF). Acesta oferă o imagine de ansamblu a celor mai presante riscuri globale cu care se confruntă lumea, așa cum au fost identificate de experți și de factorii de decizie.

global risks 2023

Aceste riscuri sunt grupate în cinci categorii generale: economice, de mediu, geopolitice, societale și tehnologice.

Să trecem în revistă constatările din acest an.

Profilul de risc al anului 2023

În partea de mijloc inferioară a graficului se află riscurile care ar putea avea un impact grav – cum ar fi atacurile cu arme nucleare sau biologice – dar care au fost evidențiate de mai puțini experți.

În cadranul din dreapta sus al graficului se află riscurile pe care le-au menționat mai mulți experți și care pun presiune asupra societății. Nu este surprinzător faptul că primele riscuri sunt legate de probleme care au un impact asupra unei mari varietăți de persoane, cum ar fi creșterea costului vieții și inflația. Atunci când alimentele de bază, cum ar fi produsele alimentare și energia, devin mai scumpe, acest lucru poate alimenta neliniștea și instabilitatea politică – în special în țările în care deja existau nemulțumiri care mocneau. WEF subliniază că numai creșterea prețurilor la combustibili a dus la proteste în aproximativ 92 de țări.

Un risc care merită urmărit este confruntarea geoeconomică, care include sancțiuni, războaie comerciale, filtrarea investițiilor și alte acțiuni care au ca scop slăbirea țărilor care le primesc. Eforturile de atenuare a acestui risc au ca rezultat unele dintre temele cheie pe care le vedem pentru anul viitor. Un exemplu este relocalizarea industriilor și “friend-shoring”, care constă, în esență, în mutarea operațiunilor într-o țară străină care are relații mai stabile cu țara de origine.

Cât de pregătiți suntem?

Una este să fii conștient de riscuri, dar alta este să ai capacitatea de a preveni evenimentele negative atunci când acestea se materializează.

Graficul de mai jos arată cât de pregătiți suntem la nivel global pentru a face față unor tipuri specifice de riscuri care ar putea apărea în următorii câțiva ani.

În partea de sus a graficului se află riscurile pe care experții consideră că societatea este mai bine pregătită să le gestioneze cu planurile și resursele actuale. În partea de jos a graficului se află riscurile pe care experții le consideră mai amenințătoare, deoarece mecanismele de gestionare a acestora sunt slabe sau inexistente.

global risk preparedness in 2023

În general, experții sunt mai încrezători în soluțiile din domeniul militar sau al sănătății. Provocările legate de mediu și de societate îi fac pe factorii de decizie și pe politicieni să fie mai puțin încrezători.

O observație elocventă din datele de mai sus este aceea că niciunul dintre riscuri nu a făcut ca majoritatea experților să se simtă încrezători în capacitatea noastră de a preveni apariția riscului sau să fim pregătiți să atenuăm impactul acestuia. Având în vedere că anii 2020 se anunță a fi un deceniu turbulent, acest lucru ar putea fi un motiv de îngrijorare.

 

 

 

 

Sursă: weforum.org

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed