Numărul studenților refugiați din Ucraina, în România, s-a dublat în ultimele zile, ajungând la 10.000 – anunță ministrul Educației la reuniunea miniștrilor învățământului superior și cercetării din UE, de la Marsilia


Numărul studenților veniți din Ucraina, în România, în ultimele zile ajuns la “aproape 10.000“, le-a spus ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, omologilor săi din Uniunea Europeană, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Pe 4 martie, în urmă cu 5 zile, numărul era la jumătate, potrivit declarației aceluiași oficial, făcută la reuniunea Agenției Universitare a Francofoniei.

„România a primit pe teritoriul său, până în acest moment, mai mult de 300.000 de refugiați. 80 000 dintre aceștia au rămas pe teritoriul României. Aproape 10.000 dintre refugiați sunt studenți“, a declarat ministrul.

Acesta a prezentat măsurile anunțate de Guvern pentru copiii și studenții refugiați, măsuri care au fost publicate în Monitorul Oficial marți seara. Cîmpeanu “și-a axat intervenția pe necesitatea statelor membre de a răspunde rapid și pe măsura provocărilor cu care se confruntă sistemele de învățământ superior, cercetare si inovare“, potrivit comunicatului.

Reuniunea miniștrilor învățământului superior și cercetării din UE are ca temă „Coordonarea politicii UE de cooperare internațională în materie de cercetare, inovare și învățământ superior” și a avut loc la Marsilia, în Franța, în perioada 7-8 martie.

Cîmpeanu a menționat și Planul special pentru Ucraina, elaborat de Agenția Universitară a Francofoniei, al cărui președinte este, prin care se oferă sprijin concret și complex studenților care provin din cele 13 universități ucrainene, membre ale Francofoniei universitare.

Ministrul Educației a mai adăugat că, în noul context geopolitic generat de conflictul militar din Ucraina, este și mai mare nevoie de o coordonare a politicii UE de cooperare internațională în materie de cercetare, inovare și învățământ superior: „Apreciez în acest sens acțiunile întreprinse la nivel european iar Declarația propusă de Președinția franceză va putea consolida dialogul multilateral cu partenerii internaționali, bazat pe valori democratice și principii comune și va contribui la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă a ONU, la crearea de condiții mutual favorabile”.

Reuniunea a fost organizată sub egida Președinției franceze la Consiliul Uniuni Europene.

08.032022.comunicat_presa_reuniune_Marsilia

 

 

 

Sursă foto: edupedu.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed