Numărul autorizațiilor de construire a crescut în Capitală


Sectorul rezidențial a cunoscut o redresare bruscă a autorizațiilor în trimestrul al treilea din acest an, cu un număr record de autorizații eliberate la mijlocul verii și noi livrări în toată țara, inclusiv în București, care a fost lovit de suspendarea PUZ-urilor, arată o analiză făcută de compania imobiliară Colliers.

Potrivit datelor Colliers, piața imobiliară din București a înregistrat în iulie un nivel al ultimilor 14 ani în ceea ce privește suprafața totală autorizată pentru utilizare, de 350.000 de metri pătrați, echivalentul a aproape 7.000 de apartamente. Creșterea puternică a gradului de ocupare în trimestrul al treilea a inversat scăderea observată la începutul anului, astfel că la nouă luni distanță sunt înregistrate cu doar 1% mai puține unități autorizate, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

„Dacă în prima jumătate a anului, în București, autorizațiile au scăzut cu o treime față de anul trecut, trimestrul al treilea a adus creșteri importante. Numărul record de metri pătrați autorizați nu înseamnă însă că toate aceste proiecte se vor și construi, dar reprezintă o măsură a încrederii pe care dezvoltatorii o au în piața rezidențială.

Numărul locuințelor livrate astăzi depinde de numărul șantierelor deja începute și de cererea de locuințe din trecut, pe când autorizațiile depind de cererea de locuințe din prezent, de încrederea în viitor, și într-o mare măsură și de procesul administrativ. Astfel, anul acesta ne așteptăm în continuare la un record de livrare, chiar dacă cererea s-a înscris pe un trend descendent începând cu luna martie”, transmite Gabriel Blăniță, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.

Prin comparație, în 2019 și 2020 suprafața medie lunară autorizată a Bucureștiului a fost de 127.000 de metri pătrați, echivalentul a aproape 2.500 de apartamente, în timp ce în 2021 suprafața medie lunară autorizată a crescut la 139.000 de metri pătrați, echivalentul a aproape 2.800 de apartamente. În primele nouă luni ale acestui an, media lunară a suprafețelor pătrate aprobate a crescut la 156.000 de metri pătrați. Aceasta echivalează cu aproape 3.100 de apartamente.

În Ilfov, suprafața licențiată a scăzut cu 6% în primele nouă luni ale anului față de aceeași perioadă a anului trecut, tendință opusă celei din București, care a înregistrat o creștere cu 10% a suprafeței licențiate în prima jumătate a anului, urmată de o scădere în trimestrul al treilea.

În primele nouă luni ale anului, autorizațiile de construcții de locuințe au crescut cu 4% în Cluj și 3% în Iași, în timp ce Timișoara a înregistrat o scădere de 5% în perioada aceasta.

Datele Colliers mai arată că dezvoltatorii din sectorul rezidențial sunt în continuare interesați cu precădere de zonele din afara Bucureștiului, unde oferta de teren este mai stabilă, prețurile sunt mai mici și autorizațiile sunt mai puțin dificil de obținut.

 

Sursă: Wall-street

Foto: Unsplash