Noi taxe cerute de ANRE firmelor din sectorul gazelor și energiei electrice


Un ordin al Autorității de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), publicat recent în Monitorul Oficial, introduce câteva categorii noi de taxe care pot fi plătire de operatorii din sector.

ANRE a elaborat Ordinul 60/2022, care modifică un ordin similar din 2021, referitor la “aprobarea tarifelor şi contribuţiilor băneşti percepute de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în anul 2022”.

Modifcările vizează de fapt introducerea unor noi tipuri de tarife încasate de Autoritate.

Astfel, în ordinul vechi, ANRE percepea o singură taxă, de 1.000 de lei, pentru “confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”.

În Ordinul nou, la acest capitol, ANRE percepe acum patru feluri de taxe. Una este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru confirmarea unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este de 1.000 de lei. A doua este pentru “aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este tot de 1.000 de lei. A treia este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică” și costă 125 de lei. În fine, a patra este pentru “modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de energie electrică”, și este, la fel de 125 de lei.

Lucrurile stau la fel și în sectorul gazelor naturale. Astfel, în vechiul ordin, se percepea, la acest capitol, o singură taxă pentru “confirmarea unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, de 1.000 de lei.

Acum, identic cu situația din sectorul energiei electrice, și la gaze se plătesc patru astfel de taxe. Prima este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru confirmarea unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este de 1.000 de lei. A doua este pentru “aprobarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este tot de 1.000 de lei. A treia este pentru “analiza documentaţiei anexate cererii pentru modificarea deciziei de confirmare a unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este de 125 de lei. A patra este pentru “modificarea deciziei de confirmare unui sistem de distribuţie închis de gaze naturale”, și este tot de 125 de lei.

ANRE arată că taxele se achită de solicitant anterior depunerii documentațiilor iar banii “nu se înapoiază solicitantului în cazul retragerii cererii, al clasării documentaţiei, precum şi al neacordării avizului privind racordarea sau al refuzului de confirmare a sistemului de distribuţie închis”.

Autoritatea Naţională în domeniul Energiei, instituţia care reglementează şi supraveghează pieţele de energie electrică şi termică şi de gaze naturale din România, subordonată Parlamentului, nu primeşte bani de la bugetul de stat pentru a-şi desfăşura activitatea, ci se finanţează din taxele şi contribuţiile pe care le impune agenţilor economici pe care îî reglementează.

Sursă foto: unsplash.com
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed