Noi cerințe pentru bănci, după ce a fost semnată cu un an întârziere noua directivă privind rezoluția bancară


Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat cu un an întârziere față de termenul limită legea care implică transpunerea noii Directive privind rederesarea și rezoluția bancară (BRRD II). Această lege prevede nu doar cerințe minime de fonduri proprii, dar și datorii eligibile pentru bănci pentru ca acestea să poată face față unui proces de bail in în cazul în care întâmpină probleme, dar și să nu mai fie nevoie de fonduri de la bugetul de stat.

În anul 2014, a fost introdus conceptul de bail in în legislația europeană prin prima directivă care privea rezoluția bancară. Cu alte cuvinte, acoperirea pierderilor într-o situație dificilă cu banii acționarilor și a altor creditori, pentru a nu mai fi nevoie de resurse publice sau într-o măsură mai redusă.

În ceea ce privește România, în cazul băncilor de importanță sistemică, să nu fie începută procedura obișnuită de faliment, ci să se facă una de rezoluție, adică banii acționarilor, creditorilor deținători de obligațiuni și ai deponenților cu peste 100.000 euro în conturi să fie considerați capital ai băncii prin care să fie absorbite pierderile.

Sursă foto: geoln.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed