Ne-a depășit Bulgaria. România nu îndeplinește niciun criteriu pentru a adopta moneda euro


România nu îndeplinește în acest moment niciunul dintre cele patru mari criterii economice necesare pentru a adopta moneda euro, arată raportul de convergență din anul 2022 al Comisiei Europene, document publicat miercuri.

„În lumina evaluării sale cu privire la compatibilitatea juridică și la îndeplinirea criteriilor de convergență și luând în considerare factorii relevanți suplimentari, Comisia consideră că România nu îndeplinește condițiile pentru adoptarea monedei euro”- arată raportul de convergență al Comisiei.

Numărul statelor care au adoptat euro va crește de la 1 ianuarie 2023 și va ajunge la 20, deoarece Croația este pregătită să facă acest pas.

Se pare că doar Suedia și Croația îndeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preţurilor. Croația și Bulgaria sunt două state membre care îndeplinesc criteriul cursului de schimb, Bulgaria, Republica Cehă, Croaţia şi Suedia îndeplinesc criteriul ratelor dobânzilor pe termen lung, iar toate statele membre îndeplinesc criteriul privind finanţele publice, cu excepţia României, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

 

 

Sursă foto – ft.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed