O echipă de cercetători de la NASA a aplicat un model de inteligență artificială la datele privind furtunile solare și a dezvoltat un sistem care avertizează Pământul cu aproximativ 30 de minute înainte ca o furtună solară potențial devastatoare să lovească o anumită zonă, informează Science Alert.
Furtunile solare pot lăsa fără energie electrică timp de ore, iar evenimentele mai extreme, cum ar fi Superfurtuna solară, care a avut loc în urmă cu mai bine de 150 de ani și a fost cea mai puternică furtună solară din istoria observațiilor solare, ar putea provoca pagube importante infrastructurii electrice și de comunicații dacă ar avea loc astăzi.
Oamenii de știință au fost de mult timp conștienți de această problemă și nu au stat cu mâinile în sân. În acest moment al explorării sistemului solar, există mulți sateliți care scanează Soarele și care pot fi folosiți pentru a identifica erupțiile solare: sateliți precum ACE, Wind, IMP-8 și Geotail furnizează date echipei NASA. Cu toate acestea, după cum vă va spune orice cercetător în domeniul inteligenței artificiale, modelele trebuie să știe ce să prezică înainte de a putea fi create.
A ști că se apropie o furtună solară este doar un detaliu. De asemenea, trebuie să știm cum va afecta o furtună solară Pământul atunci când va sosi. Astfel, cercetătorii au colectat date și de la stațiile de la suprafața afectată de furtună, detectate de sateliți. Oamenii de știință au început apoi să folosească un model bazat pe inteligență artificială numit DAGGER. Acest model are specificații destul de impresionante în comparație cu algoritmii de prognoză existenți care au încercat să facă același lucru.
Sursă foto: istockphoto.com