Mulți fermieri riscă să dea înapoi banii europeni luați pentru dezvoltare. Bugetul aprobat nu acoperă și costurile suplimentare generate de scumpirile din ultima perioadă


Mulți beneficiari ai programului național de dezvoltare rurală PNDR nu își mai permit să finalizeze proiectelor pentru care au obținut fonduri europene. Bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 nu acoperă și costurile suplimentare generate de scumpirile din ultima perioadă, ceea ce înseamnă că fermierii riscă să dea banii înapoi. România expune problema mâine, la Bruxelles.

Absorbția fondurilor europene prin Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 devine problematică în contextul în care sunt mulți fermieri care au accesat fondurile dar nu își mai permit să finalizeze proiectul din cauza costurilor în creștere cu materialele de construcții, gaz, energie electrică și combustibili. Beneficiarii nevoiți să rezilieze contractele de finanțare pentru că nu și-au îndeplinit obiectivele de investiții vor trebui să dea toți banii înapoi.

Situația va fi expusă mâine, în cadrul Consiliului Agri Fish de la Bruxelles, de către ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

„Delegația română va împărtăși informații cu privire la impactul COVID-19 și al războiului din Ucraina asupra sectorului construcțiilor și asamblărilor, precum și cu privire la implementarea programelor naționale de dezvoltare rurală. Costul materialelor de construcții a crescut considerabil, împreună cu prețul combustibililor, al gazelor naturale și al energiei electrice. Costurile forței de muncă, precum și ale echipamentelor și ale altor utilaje au crescut, de asemenea,. În acest context, mulți beneficiari ai programului național de dezvoltare rurală nu mai pot continua implementarea proiectelor în curs, deoarece bugetul aprobat pentru perioada 2014-2020 nu mai acoperă costurile suplimentare ridicate cauzate de creșterea substanțială a prețurilor”, informează Consiliul UE.

 

 

Sursă foto: socialistsanddemocrats.eu

 

 

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed