Motivul pentru care Enel a luat decizia de a pleca din România


Ieri, pe lista greilor care pleacă din energia din România s-a mai adăugat un nume. Italienii de la Enel, cel mai puternic investitor privat în distribuţia de energie, şi-au anunţat plecarea.

„Am decis să ieşim pentru că am ajuns la un punct de unde creşterea era dificilă. Am epuizat spaţiul de investiţii şi am ajuns la o poziţie pe segmentul de clienţi şi producţie de energie care nu mai garanta creşterea. Nu plecăm pentru că nu ne place reglementarea“, a spus ieri Francesco Starace, CEO şi director general al Enel, în cadrul unei conferinţe de presă în Milano. Anunţul acestui exit, un cuvânt într-o prezentare de 55 de pagini, şi explicaţiile lui Starace vin după ce în urmă cu doi ani Enel anunţa un buget de investiţii semnificativ în România.

Grupul avea planuri de peste 2 miliarde de euro pentru proiecte de energie verde aici. În 2021 însă, odată cu regle­mentările introduse pentru a-i proteja pe consumatori de scumpirea energiei, tot Starace spunea clar: „Credem că măsurile pe care le-au impus autorităţile în România sunt incorecte, descurajează investi­torii, creează instabilitate, nu rezolvă problemele structurale şi trebuie să fie schimbate, la fel cum s-a întâmplat cu măsurile luate de alte guverne din Europa. Dacă aceste măsuri vor rămâne în vigoare, randa­mentele vor scădea, aşa că vom fi nevoiţi să revizuim în scădere investiţiile în România.“

Ieri însă, Starace a spus că nu reglementările ar fi problema, ci potenţialul, acelaşi potenţial pe care Enel era gata să parieze 2 miliarde de euro în 2020. „Am fost în România mai bine de un deceniu, am investit, am avut rezultate. Avem cea mai bună reţea de distribuţie din ţară, cea din Bucureşti. Am investit în energia verde. Era o piaţa echilibrată. Am obţinut tot ce am putut, aşa că lăsăm loc pentru alţii“, a mai spus Francesco Starace.

Pe de altă parte însă, Starace a mai spus că grupul îşi va duce investiţiile în zonele în care reglementările merg în direcţia susţinerii tranziţiei energetice. „Autorităţile şi reglementatorii trebuie să devină facilitatori ai investiţiilor masive necesare în reţele“, a mai spus Starace. CEZ sau ExxonMobil sunt alte nume grele care au spus adio pieţei de energie din România.

 

 

 

 

Sursă foto: bloomberglinea.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed