Astăzi, toată lumea vorbește despre controversele din jurul Cupei Mondiale de fotbal din Qatar. Dar implicarea lorzilor petrolului din Golf în cel mai popular sport din Europa nu este o noutate. Și dacă cel mai înalt nivel al fotbalului european se bazează foarte mult pe banii șeicilor, trebuie să știm că există și alte dependențe periculoase.
Când vine vorba de fotbal, banii sunt implicații de mult timp. Cu mult înainte ca societatea europeană să realizeze că cea mai mare sărbătoare a fotbalului din lume se desfășoară într-un loc în care drepturile omului sunt încălcate și în care s-a construit o infrastructură impresionantă prin exploatarea muncitorilor străini.
Newcastle United este doar cel mai recent mare exemplu. Dintr-un club umil al primei ligi engleze, a devenit recent cel mai bogat. Asta după ce a fost achiziționat în 2021 de un consorțiu condus de fondul suveran de investiții al Arabiei Saudite.
Ca atare, Club Newcastle United vine în completarea ilustrei galerii. Manchester City este deținut de Sheikh Mansour din Emiratele Arabe Unite (UAE). Paris Saint-Germain (PSG) de Nasser Al-Khelaifi din Qatar. Aston Villa, de egipteanul Nasef Sawiris. Sheffield United de Abdullah bin Mossad bin Abdulaziz Al Saud al Arabiei Saudite.
În paralel, companiile aeriane au investit masiv în fotbalul european. Emirates, Etihad Airways și Qatar Airways au toate contracte mari în valoare de sute de milioane de dolari cu cluburi europene de fotbal.
Care este motivul acestor investiții în fotbalul european?
Scop consolidarea legăturilor cu rețelele comerciale occidentale, pe măsură ce națiunile din Golf se pregătesc pentru o lume post-petrol, potrivit unei analize a Consiliului Atlantic.
Piața europeană a fotbalului pare, de asemenea, o investiție bună, deoarece este în continuă creștere.
Apoi sunt considerente politice.
Fotbalul oferă vizibilitate și imagine, iar monarhiile petroliere din Golf sunt extrem de competitive.
Confruntarea epică a Ligii Campionilor dintre Manchester City și Paris Saint-Germain nu este doar între Haaland și Messi, ci și între doi rivali regionali, Emiratele Arabe Unite și Qatar.
Fiind relativ nou venită în fotbalul european, Arabia Saudită ar putea fi atrasă de succesul Qatarului și al Emiratelor Arabe Unite.
Arabia Saudită încă încearcă să-și îmbunătățească reputația internațională după asasinarea în 2018 a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, printre multe alte abuzuri ale drepturilor omului, potrivit Atlantic Council.
Unul dintre riscurile acestei dependențe de petro-dolari este că rivalitățiledin regiunea Golfului se revarsă pe scena fotbalului european Un alt risc este ca șeicul, pentru banii investiți, să încerce un fel de diplomație a fotbalului pentru a reduce la tăcere criticile privind încălcările drepturilor omului.
Statele din Golf vor juca un rol cheie în stabilirea noii ordini mondiale, după cum arată o analiză a revistei germane Der Spiegel.
Qatar are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume alături de Iran, iar Arabia Saudită are cele mai mari rezerve de petrol.
Acest fapt a reprezentat o mare influență globală în trecut. Cu toate acestea, invazia Ucrainei de către Rusia și marginalizarea sa internațională au întărit poziția monarhiei petroliere. Practic, nu există alte opțiuni disponibile pentru Occident, în afară de resursele din Golf.
Sursă: rfi.ro
Foto: Unsplash