Modelul BMW Seria 5 are un sistem de schimbare a benzii prin care este necesară doar privirea


Noul BMW Seria 5, prezentat miercuri de producătorul german de automobile de lux, va permite șoferilor să schimbe banda de circulație pe autostrăzi uitându-se în lateral.

Sistemul opțional Highway Assistant al mașinii permite șoferului să parcurgă distanțe lungi pe autostrăzi fără a fi nevoit să atingă volanul sau pedalele. Acest tip de funcționalitate este oferit acum de toți marii producători auto, dar BMW a adăugat această opțiune inedită. Ea permite șoferului să schimbe banda de circulație prin simpla privire în una dintre oglinzile exterioare.

Schimbarea benzii de rulare a vehiculelor este posibilă cu multe sisteme similare, dar, de obicei, șoferul trebuie să solicite sau să accepte schimbarea benzii de rulare sugerată de mașină cu ajutorul unui semnal de avertizare.

În noul sistem de la BMW, dacă sistemul de conducere automată al mașinii sugerează o schimbare de bandă (de exemplu, dacă mașina din față merge prea încet), șoferul se uită pur și simplu în oglinda laterală corespunzătoare, iar mașina face restul. Sistemul monitorizează linia de vizibilitate a șoferului cu ajutorul unei camere montate în fața acestuia.

Aceeași cameră verifică, de asemenea, dacă șoferul se uită în permanență la drum. În caz contrar, se emite un avertisment în mașină, iar sistemul este în cele din urmă dezactivat (dacă șoferul pare incapabil, mașina încetinește și se oprește, iar luminile de avarie se aprind).

Dacă mașina nu a sugerat, ea însăși, schimbarea benzii de rulare, șoferul poate totuși să o solicite prin atingerea manetei semnalizatorului de direcție pentru a indica pe ce parte.

Senzorii trebuie să detecteze dacă există suficient spațiu pe banda opusă și dacă există vehicule care se apropie cu viteză mare pe acea parte. Sistemul poate funcționa până la 130 km/h.

 

Sursă foto: BMW Group

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed