Mircea Geoană: Războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei


Update: Războiul din Ucraina va mai dura şi se anticipează o intensificare a conflagraţiei pe flancul estic al Alianţei, a atras atenţia, duminică, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. România este matură, influentă şi respectată în NATO, iar întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, scrie Agerpres.

„Noi încurajăm o soluţionare politică, cerem Federaţiei Ruse să încheie neîntârziat acest război inuman şi ilogic, să îşi retragă forţele şi să intre de o manieră onestă în negocieri diplomatice cu Ucraina. Din păcate, ceea ce vedem pe teren nu indică acest lucru, există o formă de regrupare a forţelor ruseşti în zona de nord, în zona Kievului, o consideram mai degrabă o repliere tactică din dorinţa de a-şi completa pierderile masive pe care le-au suferit şi pentru a fixa forţele ucrainene în jurul Capitalei Kiev. Anticipăm, de asemenea, o intensificare a războiului pe flancul estic şi în sud, ceea ce face ca deocamdată să nu întrezărim condiţii reunite pentru o soluţionare politică. (…) Estimarea noastră este că acest conflict va mai dura”, a afirmat Geoană, care a participat la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România, care a avut loc, duminică, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit oficialului, nu există riscuri iminente privind folosirea armelor chimice sau nucleare de către Rusia.

„Nu vedem riscuri iminente cu privire la intenţia Federaţiei Ruse de a utiliza arme chimice sau nucleare, dar ceea ce am văzut în practica Federaţiei Ruse, inclusiv în comunicarea sa strategică în anii precendenţi, (…) indică faptul că acest lucru nu este imposibil. De aceea, mai degrabă preferăm să comunicăm public şi strategic şi cu dorinţa de a descuraja Federaţia Rusă să utilizeze astfel de armamente”, a precizat Mircea Geoană

El a adăugat că, la Madrid, liderii NATO vor adopta decizii cu privire la o prezenţă „şi mai robustă, pe baze permanente” de forţe pe întreg flancul estic al Alianţei

„Integrarea completă, profundă a României în NATO se petrece în aceste momente dramatice şi din punct de vedere militar şi strategic nu va mai fi o diferenţă calitativă între aliaţii din vestul şi cei din estul Europei. Suntem NATO. Întreg spaţiul transatlantic este vigilent, coerent şi pregătit să facă faţă oricăror provocări”, a declarat Mircea Geoană, duminică, la o ceremonie de celebrare a Zilei NATO în România, care a avut loc la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit acestuia, nu există prosperitate, democraţie, „devenire naţională şi euroatlantică” fără securitate, iar Armata reprezintă coloana vertebrală a statului român şi temelia naţiunii noastre.

Mircea Geoană a subliniat că România este pentru NATO „un partener de prim rang”, a cărei relevanţă strategică în zona Marii Negre, a Europei de sud-est şi în spaţiul transatlantic este respectată.

„În urmă cu câteva zile am sărbătorit 18 ani de când ţara noastră, împreună cu alte şase naţiuni astăzi aliate, am aderat la NATO. (…) România şi noii aliaţi sunt astăzi la adevărata lor maturitate strategică, politică”, a punctat Geoană.

Oficialul a amintit că sunt opt grupuri de luptă pe flancul estic al NATO. „Vom face mai mult şi liderii noştri la summitul de la Madrid vor adopta decizii cu consecinţe istorice pentru prezenţa permanentă, robustă, durabilă şi coerentă a NATO pe flancul estic”, a adăugat Mircea Geoană.

 

Sursă foto: Mircea Geoana | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed