Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila: Din martie, posibil să renunțăm la certificatul digital și la purtatul măștii în exterior


Este posibil ca în doar câteva săptămâni să ajungem la o rată de incidență 1, similară celei de la jumătatea lunii decembrie, și să avem relaxări considerabile în țară –  renunțarea la certificatul digital, posibil chiar ridicarea stării de alertă. Obligativitatea purtării măștii de protecție în interior va fi însă printre ultimele restricții care vor fi eliminate de autorități, a declarat, joi, într-un interviu pentru Digi24 ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”–  a spus Alexandru Rafila.

El spune că datele ultimelor zile par să indice o inversare a tendinței și trecerea actualului val al pandemiei pe un trend descendent, iar această descreștere va fi rapidă.

„Avem trei zile de scădere consecutivă care sunt însoțite și de scăderi la nivelul spitalelor. Știți că am discutat de mai multe ori apropo de data de 10 februarie, în apropierea acestei date s-a produs, practic, inversarea tendinței. Este un lucru bun și probabil că trei-patru săptămâni de acum încolo vom asista la o scădere rapidă. Să sperăm că rămâne așa”– a spus ministrul sănătății.

El a precizat că a fost făcut un studiu la nivel național, în care peste 350 de probe prelevate de la pacienți internați în terapie intensivă au fost secvențiate la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, iar rezultatele arată că una din opt persoane care sunt internate la ATI au infecție cu tulpina Delta, ceea ce confirmă că Omicron este varianta dominantă.

Sursă foto: Alexandru Rafila | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed