Ministrul Mediului – Prețul lemnului pentru foc va fi plafonat


Prețul lemnului utilizat pentru încălzire va fi plafonat pentru o perioadă de șase luni, a anunțat Ministerul Mediului, precizând că pregătește un act normativ în acest sens după ce decizia a fost luată în ședința de joi a Coaliției de guvernare. În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.

După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului.

  • „În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire.
  • În România, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate.
  • Considerăm că, atunci când categorii întregi de cetățeni riscă să devină victimele unor creșteri de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp, statul are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Barna, citat într-un comunicat transmis de instituție.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE, mai spune ministrul Mediului.

Conform acestuia, toate detaliile vor fi prezentate „în foarte scurt timp”.

Surse guvernamentale au declarat pentru HotNews.ro că se are în vedere plafonarea la 500 de lei a metrului ster de lemne.

 

 

 

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed