Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, despre vizita lui Macron în România: O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul Franței pentru apărarea NATO pe Flancul Estic


Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, afirmă că vizita pe care preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, o va face, marţi, în România este una „extrem de importantă”, care „confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic”.

„O vizită extrem de importantă, care confirmă sprijinul pe care Franţa îl acordă posturii de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic, inclusiv prin contribuţia substanţială pe care Franţa, la solicitarea României, prin demersurile făcute de preşedintele Iohannis, a adus-o prin Grupul de luptă pe care Franţa îl conduce ca naţiune-cadru şi la care participă cu un număr de aproape 600 de militari. (…) Noi avem un parteneriat strategic extrem de solid cu Franţa, care se cuantifică şi printr-o relaţie comercială şi de investiţii foarte importantă, printr-o relaţie interumană, prin legături istorice şi de prietenie foarte solide” – a afirmat ministrul Afacerilor Externe, luni seară, la Digi 24, comentând vizita preşedintelui francez în România.

El a precizat că în prezent se desfăşoară „un proces accelerat” de creare a Grupului de luptă a cărui înfiinţare pe teritoriul României a fost decisă la summitul extraordinar NATO. Compoziţia grupului de luptă este „în curs de operaţionalizare” şi acesta va fi finalizat către sfârşitul anului sau începutul anului viitor, sau poate chiar mai devreme, a subliniat ministrul.

Bogdan Aurescu a menţionat că, în prezent, peste 5.000 de militari aliaţi se află pe teritoriul României, iar numărul soldaţilor americani, care nu vor fi parte a grupului de luptă, este mai mult decât dublu faţă de perioada trecută.

Preşedintele francez Emmanuel Macron urmează să facă, marţi, o vizită în România – unde se va întâlni cu militari francezi staţionaţi -, iar apoi în Republica Moldova, miercuri, cu scopul de a-şi exprima susţinerea faţă de această ţară afectată de Războiul rus din Ucraina, a anunţat, vineri, Palatul Élysée, relatează AFP.

 

 

 

 

Sursă foto: mae.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed