Ministrul Agriculturii anunță că România nu va plafona preţurile la alimente după modelul Ungariei


Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat marți că România şi celelalte ţări din Uniunea Europeană nu pot aplica modelul Ungariei de plafonare a preţurilor, iar în Ungaria decizia a fost luată din cauza apropiatelor alegeri din aprilie. Chesnoiu a mai declarat că România nu are nicio problemă privind stocurile de alimente, rezervele de stat fiind intacte în acest moment.

Întrebat la Digi24 dacă în România nu s-ar putea plafona preţurile, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria, Adrian Chesnoiu a explicat că în ţara vecină s-a luat această decizie din cauza campaniei electorale şi a alegerilor care vor avea loc în 3 aprilie.

”Modelul Ungaria nu poate fi aplicat în Europa. Ungaria are alegeri pe 3 aprilie. Niciun alt stat din UE, cu excepţia Franţei, la finalul lunii aprilie, nu are alegeri. M-am uitat la ştirile care spuneau că Ungaria a oprit exportul de cereale. În realitate, deşi a fost prezentată ca o blocadă a Ungariei, în încercarea de a-şi menţine stocurile pentru necesarul intern, în realitate, Ungaria exportă pe bază de licenţă. Este o platformă informatică în care orice comerciant de cereale introduce cererea de vânare şi se autorizează în 72 de ore sau statul ungar poate să îşi manifeste prima opţiune în achiziţionarea cantităţii disponibile”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Ministrul Agriculturii a mai precizat că România are stocuri complete în rezerva de stat şi că nu se pune problema epuizării acestora.

”Statul român nu achiziţionează alimente pentru că noi avem în rezervele de stat, în momentul de faţă, stocurile intacte. În momentul în care din rezerva de stat disloci o cantitate, de reîntregeşte din piaţa liberă. Este singura zonă de schimb. Acum, România are stocurile complete la toate categoriile trecute în nomenclatorul rezervei de stat. Vă asigur, fiindcă ele se verifică lunar. (…) Nu este nevoie să aplicăm modelul Ungaria de plafonare a preţurilor”, a declarat Adrian Chesnoiu.

 

 

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed