Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu: ”România nu se apropie de o criză alimentară”


Război, schimbări climatice, pandemie, acestea sunt câteva dintre chestiunile care produc îngrijorare la nivel global. La nivelul Uniunii Europene se iau măsuri, se fac strategii pentru a limita efectele acestor probleme, se încearcă o mobilizare colectivă împotriva crizei majore care ne pândeşte.

Local, deocamdată, autorităţile susţin că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce priveşte o criză alimentară, dar e mult de lucru în privinţa poluării.

Ministrul Adrian Chesnoiu a participat la Ziua Mondială pentru Combaterea Deşertificării şi Secetei, organizat de Administraţia Naţională de Meteorologie. Înaltul demnitar a făcut o serie de declarații privitoare la modul în care România gestionează seceta și la o potențială criză alimentară.

“Anul 2020 probabil a fost cel mai secetos an din ultimii 20 de ani. Am avut o suprafaţă de aproape un milion de hectare de teren arabil calamitate sau cu o productivitate extrem de redusă din cauza secetei. Dar cu toate acestea agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern şi să realizeze chiar un excedent de aproximativ două milioane de tone pentru că necesarul nostru de consum intern este situat undeva la 4,5 milioane tone de grâu anual, iar producţia realizată în 2020 a fost de 6,5 milioane de tone. Deci, iată că şi în cel mai rău an din punct de vedere climateric, fermierii români au reuşit să asigure necesarul de grâu pentru consumul intern şi să realizeze şi un excedent pentru export”, a spus ministrul Adrian Chesnoiu.

Ministrul a mai adăugat faptul că agricultorii nu se pot baza doar pe precipitații și situația climaterică, care în cazuri extreme ar putea pune la risc recolta și activitatea agricolă.

“Lucrul acesta ne dă, cred eu, liniştea necesară de a înţelege că România este departe de a se afla într-o situaţie de apariţie a unei crize alimentare. Desigur este important ca întotdeauna să ne asigurăm stabilitatea, să fim siguri că nivelul producţiei este unul stabil şi pot să vă asigur că şi anul acesta avem un nivel de producţie stabil la principalele cereale de toamnă. Acum sigur e important ca până la finalul anului agricol să avem cantităţi de precipitaţii să avem o situaţie climaterică care să fie îngăduitoare cu fermierii noştri şi să nu ne trezim cu fenomene extreme sau accentuate climaterice care să pună în risc această activitate agricolă”, a explicat ministrul Agriculturii în cadrul conferinței ”Schimbările climatice, prioritate zero la nivel european. Ce face România?”, organizată de DC News.

 

 

 

 

 

 

Sursă foto: prahovainfo.ro

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed