Miniștrii Apărării din NATO: Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice


Miniștrii apărării din statele membre NATO, reuniți miercuri la Bruxelles, au dat o declarație în care-și exprimă „profunda îngrijorare” față de acumularea rusească de trupe la granița cu Ucraina și în Belarus.

„Îndemnăm Rusia, în cei mai puternici termeni posibil, să aleagă calea diplomației”, se spune în declarația miniștrilor Apărării din statele membre NATO.

Aceștia îi cer Rusiei să-și „retragă forțele din Ucraina, în conformitate cu obligațiile și angajamentele sale internaționale.”

„Acțiunile Rusiei reprezintă o amenințare serioasă la adresa securității euro-atlantice. În consecință și pentru a asigura apărarea tuturor Aliaților, desfășurăm forțe terestre suplimentare în partea de est a Alianței, precum și mijloace maritime și aeriene suplimentare, așa cum au anunțat Aliații, și am sporit pregătirea forțelor noastre. Măsurile noastre sunt și rămân preventive, proporționale și împotriva escaladării. Suntem pregătiți să ne consolidăm și mai mult postura defensivă și descurajatoare pentru a răspunde tuturor situațiilor neprevăzute”, se spune în textul declarației.

Angajamentul nostru față de articolul 5 din Tratatul de la Washington este de fier. Suntem uniți pentru a ne apăra unul pe celălalt.

„NATO rămâne angajată față de principiile fundamentale care stau la baza securității europene, inclusiv că fiecare națiune are dreptul de a-și alege propriile aranjamente de securitate. Ne reafirmăm sprijinul pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. După cum sa spus anterior, orice altă agresiune rusă împotriva Ucrainei va avea consecințe masive și va avea un preț ridicat. NATO va continua să coopereze îndeaproape cu părțile interesate relevante și cu alte organizații internaționale, inclusiv cu UE.”

NATO și Aliații continuă să urmărească diplomația și dialogul cu Rusia pe probleme de securitate euro-atlantică, inclusiv la cele mai înalte niveluri, mai spun miniștrii NATO.

„Susținem toate aceste eforturi și eforturi în formatul Normandia pentru a implementa acordurile de la Minsk. Ne-am exprimat disponibilitatea de a ne angaja într-un dialog european de securitate reînnoit inițiat de Polonia în calitate de actual președinte OSCE. Am făcut propuneri substanțiale Rusiei pentru a spori securitatea tuturor națiunilor din regiunea euro-atlantică și așteptăm un răspuns. Am oferit în mod repetat și continuăm să oferim un dialog suplimentar prin intermediul Consiliului NATO-Rusia și suntem pregătiți să ne angajăm. Încurajăm cu tărie Rusia, prin reciprocitate,să aleagă diplomația și dezescaladarea.”

Sursă foto: nato.int

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed