Ministerul Sănătății – În România sunt 482.000 de persoane alergice la polenul de ambrozie.


Ambrozia, una dintre cele mai invazive și alergene buruieni, care poate fi văzută marginea tuturor drumurilor din România, dar mai ales pe terenurile neîngrijite din orașe, este în plin proces de înflorire.

O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani. Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august – septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

Potrivit Ministerului Sănătății, ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozie pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani. Sunt cazuri când vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Medicii spun că sensibilizarea alergică la polenul de ambrozie se manifestă clinic cel mai frecvent ca rinoconjunctivită și astm, dar pot apărea și simptome precum urticaria. Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt: strănut, mâncărimea nasului și a ochilor, nas înfundat permanent, congestie oculară, lăcrimare, iar ale astmului – episoade de tuse și dificultăți în respiraţie.

Potrivit Ministerului Sănătății, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 482.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivită, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalență crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat. Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane, majoritatea din vestul țării, celelalte regiuni fiind mai puțin afectate.

Sursă foto: ambrozia.info

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed