Ministerul Agriculturii vrea să reglementeze modul în care se prepară cidrul. În ce condiții se poate folosi această denumire


Cidrul de mere, de pere sau cidrului de mere și pere trebuie să aibă ca ingredient primar mărul, respectiv perele sau merele și perele. Se poate obține, de asemenea, din sucuri sau musturi provenite din aceste fructe, ca atare ori concentrate, potrivit unui proiect de ordin de ministru.

Ministerul Agriculturii a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Ordinului ministrului agriculturii, ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor privind aprobarea Normelor tehnice de producere, etichetare şi punere în circulație a băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, prin care dorește reglementarea modalității de producție și a etichetării  cidrului. Potrivit actului citat,  în preparării cidrului de mere, cidrului de pere sau cidrului de mere și pere, ingredientul primar trebuie să fie constituit din mere, respectiv din pere sau din mere și pere, inclusiv din sucuri sau musturi provenite din acestea, ca atare ori concentrate. De asemenea, se specifică faptul că la producerea băuturilor alcoolice fermentate, altele decât berea şi vinul, nu este admis adaosul de alcool. În cazul în care băutura este obţinută prin fermentarea unui amestec din materiile prime enumerate anterior,   denumirea „băutură alcoolică fermentată” poate fi înlocuită cu denumirea de „cidru de mere”/ „cidru de pere” / „cidru de mere și pere”.

Cât timp cidrul este produs din mere sau pere,  este permisă utilizarea prefermentativă a adaosurilor de zahăr, miere, suc, suc concentrat şi suc concentrat rectificat obţinute în exclusivitate din produsele agricole precum fructe şi/sau părţi de fructe din cultura şi/sau flora spontană, inclusiv sucurile sau musturile provenite din acestea, ca atare ori concentrate, cu excepţia strugurilor; cereale şi plante tehnice; produse apicole.

Nu în ultimul rând, cidrului de mere și/sau pere, poate avea o concentrație alcoolică cuprinsă între 1,2% – 8,5% în volum.

 

 

 

 

Sursă foto: trendshrb.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed