Ministerul Agriculturii din Grecia dă asigurări că țara își poate majora producţia de ulei de floarea-soarelui, în contextul în care războiul din Ucraina creează dificultăți în piața agroalimentară


Producţia de ulei de floarea-soarelui din Grecia ar putea fi majorată dacă va fi necesar, producând mai mult pentru consumul casnic, mai degrabă decât pentru biocombustibili, a declarat Ministerul Agriculturii, transmite agenția Reuters. Aceasta în condiţiile în care preţurile în creştere contribuie la inflaţia record.

Până în prezent, Grecia nu are lipsuri de produse alimentare, a declarat ministerul într-un comunicat, în urma unei reuniuni ministeriale prezidate de premier.

Grecia importă ulei de floarea soarelui din Ucraina. Statul elen estimează importurile sale de grâu moale din Ucraina şi Rusia la aproximativ 250.000 de tone, aproximativ 30% din importurile sale totale de grâu.

”Ministrul Agriculturii a remarcat că există întotdeauna posibilitatea creşterii producţiei interne, în timp ce îmbunătăţirea distribuţiei dintre utilizarea biocombustibilului şi cea casnică poate contribui şi mai mult la creşterea cantităţilor disponibile pentru consum”, a spus ministerul, fără a oferi detalii suplimentare.

Guvernul a cerut furnizorilor, cum ar fi supermarketurile şi alţi comercianţi cu amănuntul de alimente, să declare stocurile de produse precum cele de făină, cereale, îngrăşăminte, hrană pentru animale, floarea soarelui şi alte uleiuri vegetale.

Consumatorii s-au repezit să îşi facă provizii, din cauza preocupărilor legate de aprovizionare, în urma războiului din Ucraina.

Inflaţia anuală de consum din Grecia a accelerat la 7,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din ultimii 25 de ani, din cauza creşterii costurilor pentru energie, locuinţe şi transport, au arătat datele oficiale.

Grecia a cerut Uniunii Europene să aprobe granturi pentru culturile de grâu moale şi porumb pentru perioada 2023-2027, ca un stimulent pentru fermierii greci.

 

Sursă foto: unsplash.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed