Lansat în plină pandemie de COVID-19, Microsoft Teams a fost înglobat în pachetele Office 365, Microsoft 365 și Windows 11, devenind o prezență aproape insurmontabilă pe computerele personale, indiferent dacă utilizatorii aveau sau nu nevoie de o soluție de videoconferință.
Cu trecerea timpului, importanța Microsoft Teams a pălit în comparație cu nou-venitul Bing Chat. Totuși, acest lucru nu a determinat dezvoltatorul Windows să își reducă prezența în produsele conexe.
În schimb, Uniunea Europeană a luat atitudine și a pus în aplicare măsuri corective pe care le propusese cu mult timp în urmă.
În urma anchetelor aproape finalizate ale Comisiei Europene, Microsoft se confruntă cu posibilitatea unor amenzi substanțiale pentru practici anti-competitive legate de integrarea platformei de videoconferință Teams cu alte servicii ale companiei.
Cu aceasta în vedere, Microsoft are la dispoziție un timp limitat pentru a retrage voluntar numeroasele pachete de software care au fost concepute pentru a promova platforma Teams.
Această acțiune vine după trei ani de proces antitrust declanșat de Slack, un rival al Microsoft, care a susținut că integrarea Teams cu produsele Microsoft este ilegală și că dezvoltatorul Windows împiedică utilizatorii să înlăture aplicația preinstalată.
Încă din începutul anului, Microsoft a început să ia măsuri pentru a separa Teams de produsele sale pentru productivitate. Cu toate acestea, procesul a fost împovărător de îndelungat. Comisia Europeană a decis să înceapă propria anchetă, investigând posibile încălcări ale legilor europene anti-competitive.
Cu opțiuni limitate la dispoziție, se pare că Microsoft încearcă să-și mulțumească autoritățile europene, recunoscând măcar în parte acuzațiile care i-au fost aduse.
Vicepreședintele Microsoft pentru afaceri guvernamentale europene, Nanna-Louise Linde, a declarat: “Suntem conștienți de responsabilitatea noastră ca furnizor major de tehnologie de a sprijini un mediu competitiv sănătos. Apreciem claritatea pe care am dobândit-o în multe dintre preocupările exprimate în discuțiile ample și constructive cu Comisia Europeană.”
Microsoft a mai anunțat că va dezvolta resurse suplimentare de asistență pentru a îndruma dezvoltatorii către API-uri publice și pentru a răspunde întrebărilor utilizatorilor, inclusiv despre modul în care datele lor sunt transferate de la Teams către alte servicii concurente.
În plus, compania va dezvolta o nouă abordare pentru utilizarea programelor sale în aplicații competitive.
Sursă foto: gettyimages.com