Meta, Microsoft şi alţi giganţi tehnologici dezvoltă standarde pentru metavers


Meta, Microsoft şi alţi giganţi tehnologici, care construiesc conceptul de metavers, au format un grup pentru a dezvolta standarde ale industriei care ar face compatibile lumile digitale în formare, transmite Reuters.

Participanţii la Metaverse Standards Forum includ multe dintre cele mai mari companii care lucrează în acest domeniu, de la producători de cipuri la companii de jocuri de noroc, precum şi organisme de stabilire a standardelor, precum World Wide Web Consortium (W3C), a declarat grupul într-un comunicat.

Cu toate acestea, din acest grup lipseşte deocamdată Apple, despre care analiştii se aşteaptă să devină un jucător dominant în cursa metaversului, odată ce va introduce un set de căşti de realitate mixtă în acest an sau anul viitor.

Companiile de jocuri Roblox şi Niantic nu au fost, de asemenea, incluse printre participanţii la forum, şi nici platformele metavers bazate pe cripto, precum The Sandbox sau Decentraland.

Apple nu a recunoscut încă public planurile pentru un set cu cască, deşi se pare că a oferit consiliului său de administraţie o scurtă privire asupra produsului, potrivit Bloomberg. Compania nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii despre noul forum metavers.

Introducerea unui astfel de dispozitiv ar pune Apple în concurenţă directă cu Meta, care şi-a mizat viitorul pe creşterea metaversului şi a investit masiv în hardware pentru a-şi transpune în realitate viziunea despre lumile virtuale interconectate.

Meta, cunoscută sub numele de Facebook până când şi-a schimbat numele anul trecut, ca parte a tranziţiei sale către metavers, a dezvăluit planuri pentru un set de căşti de realitate mixtă, cu numele de cod ”Cambria” care urmează să fie lansat în acest an.

În trecut, Apple a fost puternic implicată în crearea de standarde web precum HTML5.

Pentru conţinutul tridimensional din metavers, Apple a lucrat cu Pixar la formatul de fişier ”USDZ” şi cu Adobe pentru a se asigura că acceptă formatul.

Neil Trevett, director la producătorul de cipuri Nvidia, care prezidează Metaverse Standards Forum, a declarat într-un comunicat pentru Reuters că orice companie este binevenită să se alăture grupului, inclusiv participanţii din lumea cripto.

Forumul îşi propune să faciliteze comunicarea între o varietate de organizaţii de standardizare şi companii pentru a realiza ”interoperabilitate în lumea reală” în metavers, a spus el, fără a aborda modul în care absenţa Apple ar afecta acest obiectiv.

 

 

 

 

Sursă foto: bing.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed