Meta a prezentat miercuri proiecte de inteligenţă artificială pentru crearea metaversului


Meta, proprietara Facebook, face cercetări în domeniul inteligenţei artificiale pentru a genera lumi prin intermediul vorbirii, pentru a îmbunătăţi modul în care oamenii vor conversa cu asistenţii vocali şi a traduce între limbi, a declarat miercuri CEO-ul Mark Zuckerberg, care a prezentat paşii cheie pentru construirea metaversului, transmite Reuters.

Zuckerberg pariază că metaversul, o idee futuristă a mediilor virtuale în care utilizatorii pot lucra, socializa şi se pot juca, va fi succesorul internetului mobil. Tot el afirmă că Meta lucrează la o nouă clasă de modele de AI generatoare care le vor permite oamenilor să descrie o lume şi să genereze aspecte ale acesteia.

Într-o demonstraţie preînregistrată, Zuckerberg a prezentat un concept de AI numit Builder Bot, în care a apărut ca un avatar 3D fără picioare, pe o insulă, şi a dat comenzi vocale pentru a crea o plajă şi apoi a adăuga nori, copaci şi chiar o pătură de picnic.

”Pe măsură ce avansăm  cu această tehnologie, veţi putea crea lumi nuanţate pentru a explora şi a împărtăşi experienţe cu alţii, doar cu vocea ta”, a spus Zuckerberg.

Meta lucrează la cercetarea AI pentru a le permite oamenilor să aibă conversaţii mai naturale cu asistenţii vocali, un pas către modul în care oamenii vor comunica cu AI în metavers.

El a spus că Proiectul CAIRaoke al companiei a fost ”un model neuronal complet de la un capăt la altul pentru construirea de asistenţi pe dispozitiv”.

Zuckerberg a anunţat, de asemenea, că Meta lucrează la un traducător universal, care urmăreşte să ofere traducere instantanee în toate limbile.

Compania de social media, care şi-a pierdut recent o treime din valoarea de piaţă după estimări pesimiste referitoare la profit, a investit mult în construirea metaversului şi şi-a schimbat numele pentru a reflecta această ambiţie.

Luna aceasta, Meta a raportat o pierdere netă în 2021 de 10,2 miliarde de dolari din Reality Labs, afacerea companiei pentru realitate virtuală şi augmentată.

Miercuri, Zuckerberg a spus că Meta se pregăteşte pentru modul în care AI ar putea interpreta şi anticipa tipurile de interacţiuni care vor avea loc în metavers, lucrând la ”învăţare auto-supravegheată”, în care AI primeşte date brute, mai degrabă decât să fie antrenată pe o mulţime de date.

Compania doreşte, de asemenea, să publice un prototip de clasare a feedurilor pentru a arăta cum algoritmii săi prioritizează conţinutul pe care îl afişează utilizatorilor pe Instagram, a spus el.

Facebook a mai spus că va extinde iniţiativele de educaţie gratuită menite să aducă mai multe minorităţi rasiale în domeniul tehnologiei, despre care cercetătorii spun că este esenţială pentru a crea sisteme de AI fără părtiniri.

Aproximativ 80% dintre directorii de analiză a datelor şi AI se identifică ca fiind bărbaţi şi 65% ca albi, conform unui sondaj recent realizat în Statele Unite şi Europa, realizat de recrutorul Heidrick & Struggles.

Unele dintre proiectele anunţate de Meta miercuri, cum ar fi Proiectul CAIRaoke şi efortul de transparenţă a algoritmului, urmează unor inovaţii similare anunţate în ultimii ani de rivali precum Google, divizie a grupului Alphabet.

De asemenea, Meta a anunţat recent că echipa sa de cercetare a construit un nou supercomputer cu inteligenţă artificială despre care crede că va fi cel mai rapid din lume atunci când va fi finalizat, la jumătatea anului 2022.

Sursă foto: istockphoto.com/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed