În Statele Unite, rata deceselor premature depășește cu mult aceea din alte țări dezvoltate, conform the Economist. În centrul de recuperare Rebound din Hazard, Kentucky, o mică localitate minieră, sunt listate numele foștilor clienți care au murit de supradoză în ultimii ani. Deși orașul are o populație de doar 5.000 de locuitori, există cel puțin 20 de nume. Problema principală este consumul de metanfetamină și faptul că fentanilul este adăugat în pastile. În 2019, orașul și zona înconjurătoare, comitatul Perry, s-au clasat pe locul șase de la coadă din cele 3.142 de comitate din SUA în ceea ce privește mortalitatea standardizată pe vârstă. În medie, oamenii din Perry se așteptau să trăiască până la vârsta de 69 de ani în 2019, comparativ cu 79 în America în ansamblu.
În ultimii 20 de ani, Statele Unite au avut o performanță economică superioară altor țări dezvoltate. Cu toate acestea, în ceea ce privește o măsură fundamentală a bunăstării – durata de viață – America rămâne în urmă. Conform unui studiu realizat de Jessica Ho de la Universitatea din California de Sud, publicat anul trecut, care a analizat 18 țări cu venituri mari, America a căzut pe ultimul loc în ceea ce privește speranța de viață. În ultimii trei ani, toate aceste cifre s-au înrăutățit probabil, în parte din cauza coronavirusului.
Ceea ce ucide americanii în număr atât de mare este povara imensă a sănătății precare. Progresul în reducerea mortalității din cauza bolilor cronice s-a oprit. Creșterea obezității contracarează beneficiile. Aproximativ 11% dintre americani suferă de diabet, comparativ cu doar 6% în Franța; două cincimi din adulții americani sunt clinic obezi, dublu față de rata din OECD, un club de țări majoritar bogate. Cu toate acestea, acest lucru nu explică de ce America se descurcă mult mai rău decât în alte locuri. Obezitatea și diabetul sunt în creștere aproape peste tot; ratele au fost mai mari în America de decenii. În plus, creșterea accesului la cele mai bune îngrijiri de sănătate este unul dintre puținele moduri în care americanii se apropie sau chiar depășesc oamenii din alte țări dezvoltate. Rata de supraviețuire a cancerului în America este cea mai mare din lume. Anul trecut, proporția americanilor fără asigurare de sănătate a scăzut la cel mai scăzut nivel vreodată.
Problema se află în afara cabinetului medicului. În afara Covid-19, în ultimii ani, creșterea deceselor violente explică divergența Americii de restul lumii dezvoltate. În 2021, 38.307 americani cu vârste între 15 și 24 de ani au murit. În Anglia și Țara Galilor, cifra echivalentă a fost de doar 2.185. Cercetările doamnei Ho sugerează că americanii sunt mai predispuși să moară decât oamenii din alte țări bogate la orice vârstă până la 85 de ani. Dacă ajungi la acea vârstă avansată, șansele tale de a supraviețui mai mult sunt aproximativ la fel ca în altă parte.
În concluzie, pentru a reduce numărul de decese, este necesară o politică mai sensibilă la fragilitatea umană și, uneori, mai dispusă să incomodeze oamenii. Schimbarea poate avea loc. Sub Pete Buttigieg, secretarul transporturilor, banii federali pentru îmbunătățirea autostrăzilor disponibili în cadrul Actului de Infrastructură vin din ce în ce mai mult cu cerințe ca drumurile să fie reamenajate pentru a fi mai sigure pentru conducere. Asta înseamnă în principal să faci șoferii să meargă mai încet. Anul trecut, un proiect de lege modest privind controlul armelor de foc care a extins verificările de antecedente a fost adoptat de Congres cu sprijin bipartisan, în ciuda opoziției Asociației Naționale a Pușcașilor, care a argumentat că va incomoda cumpărătorii de arme care respectă legea. Pentru zeci de mii de americani pe an, astfel de schimbări nu pot veni destul de repede.