Mastercard consideră că este necesară susținerea și adoptarea unui cadru legal care să reglementeze plata, încasarea, înregistrarea și impozitarea sumelor de bacșiș în industria HoReCa și care să permită un model european normal în România, potrivit unui comunicat al companiei.
Compania salută legislația aprobată de comisia de buget al Camerei Deputaților. Prezentul proiect de lege stabilește regulile fiscale aplicabile sumelor încasate sub această formă de venit, de la operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare Codului CAEN: 5610 – „Restaurant” și 5630 – „Băuturi și alte activităţi de servire a băuturilor”.
Potrivit sursei citate, bacșișul este o practică obișnuită ca formă de apreciere a calității serviciului oferit de angajații HoReCa, dar cuantumul și valoarea bacșișului vor rămâne în continuare la latitudinea clientului.
Reglementarea bacșișului are avantaje pentru afaceri și pentru clienții acestora, precum și pentru economia națională. În ultimii ani, consumatorii au adoptat din ce în ce mai mult plățile digitale, ei pot alege oricând să folosească cardurile pentru a plăti bacșișul fără a mai fi condiționați de plata numerar.
“Mastercard a fost întotdeauna aproape de industria HoReCa prin soluţiile de plată oferite şi programe dedicate. Iar reglementarea bacşişului reprezintă o temă şi o preocupare comună în ultimii ani, datorită tuturor beneficiilor pe care le poate genera, pe toată linia – de la consumatori la operatori şi angajaţi la albirea economiei. În cele mai multe ţări din Europa şi din lume, achitarea bacşişului cu cardul, odată cu nota de plată, este o normalitate de mulţi ani. Ne bucurăm că noutăţile din plan legislativ ne aduc mult mai aproape de aplicarea acestei măsuri convenabile în România”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România şi Croaţia.
Un raport al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților afirmă că operatorii economici sunt obligați să înmâneze nota de plată clienților înainte de a emite bonul fiscal. În acel moment, consumatorul alege dacă și cât de mult dorește să plătească bacșiș, fie ca procent din factură între 0% și 15%, fie ca sumă absolută. Bacșișurile sunt marcate ca atare pe aceleași documente fiscale ca și bunurile/serviciile achiziționate furnizate și sunt introduse în baza de date a registrului sub denumirea de „bacșiș”.
Sumele provenite din bacșiș se înregistrează în contabilitatea operatorului economic în contul de datorie printr-o evaluare separată. Din punct de vedere fiscal, sumele primite ca bacșiș de către operatorii economici sunt declarate ca venituri din alte surse și se impozitează cu cota de 10% la data plății salariului. Acesta este un impozit plătit la bugetul de stat.
Proiectul de lege urmează să fie votat în plenul Camerei Deputaţilor, iar dacă întruneşte majoritatea de voturi, va ajunge la preşedintele României pentru promulgare.
Sursă: Agerpres
Foto: Pixabay