Edward N. Luttwak, intervenție live la București


Vineri, 17 iunie, ora 14:00, Sala de Consiliu a Bibliotecii Centrale Universitare Carol I va găzdui o dublă lansare de carte. Este vorba despre edițiile în limba română ale lucrărilor „Marea Strategie a Imperiului Bizantin” publicată de Editura Militară și „Strategia: logica Războiului și a Păcii” publicată de Editura Universității de Vest din Timișoara, ambele aparținând lui Edward N. Luttwak. Autorul va interveni live la lansare prin videoconferință.”

La evenimentul de lansare vor fi prezenți traducătorii, Prof. univ. dr. Radu Carp și dr. Mihai Cătălin Avram, dar și invitații acestora, E.S. Prof. univ. dr. George Maior, ambasadorul României în Regatul Iordaniei, Petre Guran de la Institutul de Studii Sud-Est Europene, Prof. univ. dr. Emanoil Babus de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității din București, Prof. Univ. dr. Mihai E. Ionescu de la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Prof. Univ. dr. Marius Grec de la Universitatea Vasile Goldiș din Arad și Prof. univ. dr. Silviu Rogobete de la Universitatea de Vest din Timișoara.

Autorul lucrărilor, Edward N. Luttwak, este un bine cunoscut strateg militar de origine română, ale cărui lucrări sunt studiate sau stau la baza mai multor manuale de doctrină militară folosite și astăzi de forțele armate din întreaga lume.

„Strategia: logica Războiului și a Păcii a apărut în contextul în care în anii 1980 a fost reevaluat rolul lui Clausewitz de către istorici şi politologi. Edward Luttwak nu a scris o nouă teorie universală a strategiei (chiar dacă unii au interpretat în acest fel cartea), ci mai degrabă un comentariu extins al operei lui Clausewitz şi a aplicat concepția sa la realități contemporane de război. Ipoteza majoră a acestei cărți este că războiul are o natură dialectică. Consecințele războiului nu sunt unilaterale, ci mai degrabă rezultă din interacțiunea părților aflate în conflict. Edward Luttwak a dorit să demonstreze în această carte existența strategiei ca un corp de fenomene obiective recurente care izvorăsc din conflictul interuman şi care nu prescriu cursul acțiunii. Acest obiectiv a fost îndeplinit în chip strălucit, fiind oferită o teorie care descrie dar nu prescrie reguli fixe de acțiune” –  a declarat Prof. univ. dr. Radu Carp care a tradus și prefațat ambele volume.

„Marea Strategie a Imperiului Bizantin folosește creativ detalii istorice atent alese pentru a pune în evidență complexitatea politică, militară și religioasă a minților împărătești Bizantine. Este o revizitare a istoriei cu o atenție specială acordată detaliilor care au ajutat Imperiul Bizantin să supraviețuiască într-o mare de dușmani redutabili. Edward N Luttwak este, pe de-o parte, metodic în a realiza o revistă impresionantă a literaturii militare contemporane Bizanțului, pe de altă parte fiind dispus să zăbovească asupra rețetei fabricării arcului mongol sau asupra tehnicilor specifice de spionare a inamicului pe tip de noapte. Ceea ce surprinde, poate, mai mult decât orice, este atenția pe care autorul o acordă unor elemente pe care adesea le uităm atunci când discutăm despre marea strategie a unui stat – respectiv credința religioasă, uzanțele sociale, mecanismele de socializare informale sau competiția puternică între variile facțiuni care își dispută puterea internă. Este o lucrare completă și complexă care depășește cu mult stilul uneori arid al scriiturii academice pentru a oferi cititorilor de toate pregătirile și nivelurile o incursiune aproape de roman în căutările strategice ale Imperiului” – a declarat dr. Mihai Cătălin Avram, unul dintre traducătorii volumelor.

 

 

Sursă foto:  Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed