Marea Britanie pare pregătită să invoce măsurile privind aranjamentele comerciale în Irlanda de Nord, din acordul de Brexit


Irlanda a declarat că, după toate aparenţele, guvernul Marii Britanii pare pregătit să invoce clauze unilaterale de urgenţă, prevăzute în secţiunea privind aranjamentele comerciale în Irlanda de Nord, din acordul de Brexit.

Decizia Londrei ar putea tensiona relaţiile cu Dublin, Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Marea Britanie a avertizat anterior că ar putea activa măsuri de urgenţă în temeiul Articolului 16, care permite fiecareia dintre părţi să adopte unilateral acţiuni dacă consideră că acordul post-Brexit are un puternic impact negativ asupra intereselor lor.

„Toate dovezile sugerează că guvernul britanic se pregăteşte să invoce Articolul 16 şi acest lucru, bineînţeles, este îngrijorător”, a declarat duminică ministrul irlandez de externe, Simon Coveney.

Marea Britanie a părăsit blocul european anul trecut, dar de atunci a amânat implementarea unor controale la graniţa dintre Irlanda de Nord şi Irlanda, membră a UE, în baza prevederilor acordului de Brexit. Londra susţine, însă, că verificările de la graniţă sunt disproporţionate şi accentuează tensiunile din Irlanda de Nord, punând în pericol acordul de pace semnat în 1998, care a dus la încheierea celor trei decenii de conflict între militanţii irlandezi naţionalişti catolici şi paramilitarii loialişti protestanţi pro-Marea Britanie, conflict care a provocat moartea a 3.500 de persoane.

Simon Coveney a declarat că guvernul britanic nu a negociat cu bună-credinţă prevederile privind graniţa Irlandei de Nord şi că încearcă să distrugă negocierile „cerând în mod deliberat exact ceea ce ştie că nu va primi”.

În octombrie, Comisia Europeană a propus un pachet de măsuri care să fluidizeze comerţul între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, dar procesul s-a oprit după ce Londra a cerut revizuirea prevederilor comerciale referitoare la Irlanda de Nord.

Sursă foto: k-erc.eu

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed