Marea Britanie, amenințată cu o a doua retrogradare a ratingului de credit


O a doua agenție de rating a amenințat că va retrograda ratingul de credit al Marii Britanii, avertizând că reducerile de taxe nefinanțate din mini-bugetul lui Kwasi Kwarteng (ministrul Finanțelor din UK – n.r.) vor duce la creșterea împrumuturilor, raportează The Guardian.

Fitch a redus perspectiva ratingului britanic de credit AA- cu grad de investiție, de la “stabil” la “negativ”, după o decizie similară a S&P.

Fitch a avertizat că “pachetul fiscal mare și nefinanțat” ar putea duce la o creștere semnificativă a deficitelor guvernamentale pe termen mediu și ar putea submina strategia de consolidare fiscală a guvernului anterior.

Fitch estimează că, “fără măsuri compensatorii”, deficitul public general va rămâne ridicat la 7,8% din PIB în 2022 și va crește la 8,8% în 2023.

Împrumuturile vor fi împinse în sus de creșterea plăților de dobânzi la obligațiunile legate de inflație, de pachetele de sprijin pentru gospodării, de plafonarea prețurilor la energie și de reducerile de taxe.

Acest lucru ar duce la creșterea datoriei publice britanice la 109% din PIB până în 2024, de la un nivel estimat de 101% în 2022, reflectând “atât deficite primare mai mari, cât și o perspectivă de creștere mai slabă”.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed