Managerii economici estimează o creștere accentuată a prețurilor în comerț

Teamwork in office using corporate infographic


Managerii economici au estimat că prețurile în comerț și construcții, precum și în industrie și servicii, vor crește brusc în perioada martie-mai, în timp ce activitatea în producție și servicii ar avansa moderat, potrivit unui sondaj comun realizat de INS.

Între timp, numărul de angajați în producție, construcții și servicii va rămâne neschimbat.

Drept urmare, în cadrul sondajului ciclului economic din martie 2023, managerii sectorului de producție prognozează o creștere moderată a producției în următoarele trei luni (sold ciclului de afaceri +13%). În ceea ce privește numărul de angajați, se estimează că acesta este relativ stabil, iar soldul conjunctural reprezintă 0% din întreaga industrie prelucrătoare.

Pentru prețurile produselor industriale, managerii prognozează o creștere în următoarele trei luni (+23% la soldul conjunctural).

În construcții, producția va crește (sold scurt +19%), în timp ce numărul de angajați rămâne stabil (sold scurt +4%) și prețurile cresc brusc (sold scurt +41%).

În sectorul comerțului cu amănuntul, managerii estimează o tendință relativ stabilă a activității economice în următoarele trei luni (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor plasate de unitățile comerciale către furnizorii de mărfuri va rămâne relativ stabil (+1% sold pe termen scurt).

Angajatorii prognozează creșteri modeste ale numărului de angajați în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Managerii companiilor comerciale estimează că prețurile cu amănuntul vor crește brusc (sold conjunctural +42%).

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed