Majoritatea directorilor generali se așteaptă ca economia globală să scadă în 2023


Marea majoritate (73%) dintre directorii generali se așteaptă ca economia globală să scadă în 2023, reflectând cele mai pesimiste perspective din ultimii 12 ani, potrivit ediției 26 a PwC CEO Survey. În România, însă, percepția este mai puțin pesimistă, 62% dintre respondenți se așteaptă la o încetinire locală.

Per ansamblu, percepția s-a inversat față de 2021 și 2022, când 76% și, respectiv, 77% dintre respondenți au considerat că economia își va îmbunătăți rata de creștere.

„Ultimii ani au pus la încercare întreaga societate, cu o pandemie, război, criză energetică, inflație record și rate ale dobânzii în creștere, astfel încât pesimismul exprimat în sondajul actual nu este surprinzător. Cu toate acestea, directorii generali români sunt mai încrezători în economia națională decât în cea globală, 62% dintre aceștia anticipând o încetinire locală și 75% anticipând un declin global”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner, PwC România.

Potrivit aceluiași sondaj, liderii din Franța, Germania și Marea Britanie sunt mai puțin optimiști în ceea ce privește creșterea economică în țările lor decât în ceea ce privește creșterea globală. În schimb, cei din SUA, Brazilia, India și China sunt mai optimiști în ceea ce privește creșterea în țările lor decât în ceea ce privește creșterea globală.

În același timp, 40% dintre directori cred că organizațiile lor nu vor mai fi viabile din punct de vedere economic în 10 ani dacă condițiile actuale continuă, o tendință observată în special de respondenții din sectoarele telecom (46%), producție (43%), asistență medicală (42%) și tehnologie (41%).

În România, însă, 27% dintre directorii generali români se simt în acest fel în ceea ce privește companiile pe care le conduc, deși și ei prevăd multiple provocări pentru profitabilitatea industriilor lor în următorii 10 ani, a declarat PwC.

Mai mult, impactul inflației (40%) și al volatilității macroeconomice (31%) a înlocuit riscurile cibernetice și de sănătate ca cele mai mari îngrijorări ale directorilor generali, atât pe termen scurt, cât și în următorii cinci ani. La rândul lor, executivii români percep inflația ca fiind principalul risc pentru dezvoltarea afacerilor (48%), urmată de conflictul geopolitic (42%) și volatilitatea macroeconomică (38%).

Sondajul CEO 2023 analizează opiniile a peste 4.400 de directori generali din întreaga lume, inclusiv din România. Raportul complet al CEO Survey 2023 pentru România va fi publicat în luna martie.

 

Sursă foto: pexels.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed