Mai mult de jumătate din toate tranzacțiile Bitcoin sunt false


O nouă analiză Forbes a 157 de burse de criptomonede arată că 51% din volumul zilnic de tranzacționare a bitcoin raportat este probabil fals.

În cadrul pieței emergente și turbulente a criptomonedelor, unde există nu mai puțin de 10.000 de token-uri, bitcoin, este străbunicul, reprezentând 40% din cele 1.000 de miliarde de dolari în active cripto în circulație. Bitcoin este calea de acces către cripto. Un număr estimat de 46 de milioane de americani adulți îl dețin deja, potrivit New York Digital Investment Group, iar un număr tot mai mare de investitori instituționali și corporații se încălzesc la activul alternativ nou-născut.

Dar poți avea încredere în ceea ce raportează bursa ta de criptomonede sau brokerajul electronic despre tranzacționarea în cea mai importantă monedă digitală?

Una dintre cele mai frecvente critici la adresa bitcoin este omniprezența tranzacțiilor de tip wash trading (o formă de volum fals) și supravegherea slabă a burselor. Comisia americană de tranzacționare a contractelor futures pe mărfuri definește tranzacționarea “wash trading” ca fiind “încheierea sau pretinderea de a încheia tranzacții pentru a da impresia că s-au făcut achiziții și vânzări, fără a suporta riscuri de piață sau a schimba poziția de piață a traderului”. Motivul pentru care unii traderi se angajează în wash trading este acela de a umfla volumul de tranzacționare a unui activ pentru a da impresia unei popularități în creștere. În unele cazuri, roboții de tranzacționare execută aceste tranzacții de spălare în jetoane, crescând volumul, în timp ce, în același timp, persoanele din interior consolidează activitatea cu remarci de creștere, determinând creșterea prețului în ceea ce este, de fapt, o schemă de tip pump and dump. De asemenea, tranzacțiile de tip “wash trading” sunt în avantajul burselor, deoarece le permit să pară că au un volum mai mare decât cel real, ceea ce ar putea încuraja o tranzacționare mai legitimă.

Nu există o metodă universal acceptată de calculare a volumului zilnic al bitcoin, nici măcar în rândul celor mai renumite firme de cercetare din domeniu. De exemplu, în momentul redactării acestui articol, CoinMarketCap estimează că volumul tranzacțiilor cu bitcoin în ultimele 24 de ore se ridică la 32 de miliarde de dolari, CoinGecko la 27 de miliarde de dolari, Nomics la 57 de miliarde de dolari și Messari la 5 miliarde de dolari.

La aceste provocări se adaugă temerile persistente cu privire la solvabilitatea burselor de criptomonede, subliniate de prăbușirile publice ale Voyager și Celsius. Într-un interviu exclusiv acordat Forbes la sfârșitul lunii iunie, directorul general al FTX, Sam Bankman-Fried, a comentat că mai sunt multe falimente de burse care urmează să se producă.

O repercusiune semnificativă a acestei lipse de încredere în piețele sale de bază este refuzul Comisiei de Securitate și Schimburi de a aproba un ETF pentru bitcoin (ETF – fond tranzacționat la bursă).

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed