Liz Truss va fi noul prim-ministru al Marii Britanii și lider al Partidului Conservator


Liz Truss a fost aleasă luni în funcţia de lider al conservatorilor britanici, ea urmând să fie nominalizată marţi pentru postul de prim-ministru. Ea îl înlocuiește pe Boris Johnson, care a demisionat în iulie după mai multe scandaluri.

Liz Truss a obţinut 81.326 de voturi, iar Rishi Sunak 60.399, a anunţat Sir Graham Brady, care a subliniat că votul a fost ”liber şi corect”. Ea devine astfel a treia femeie care ocupă funcția de premier al Marii Britanii.

Boris Johnson va rămâne oficial în funcţie până când înlocuitorul său va prelua oficial mandatul, marţi, 6 septembrie 2022. El se va deplasa la reședința de la Balmoral a reginei Elizabeth a II-a pentru a-și prezenta demisia în mod oficial. Va urma o audienţă cu noul lider conservator, unde acesta sau acesta va fi invitat să formeze un guvern.

În cursul săptămânii, noul prim-ministru este de aşteptat să ţină un discurs în faţa Downing Street, să-şi numească membrii Guvernului şi va lua parte la prima lor sesiune a Întrebărilor pentru Prim Ministru cu liderul laburist Sir Keir Starmer.

Truss, fost ministru de externe sub conducerea lui Boris Johnson, Truss, în vârstă de 47 de ani, a promis că va acționa rapid pentru a aborda criza costului vieții din Marea Britanie, spunând că în termen de o săptămână va veni cu un plan pentru a face față creșterii facturilor la energie și pentru a asigura viitoare aprovizionare cu combustibil. Ea se afla de mai mult timp pe primul loc în cursa de înlocuire a lui Boris Johnson, iar acum va fi al patrulea prim-ministru numit de conservatori de la preluarea puterii în 2015.

 

 

Sursă foto: Liz Truss | Facebook

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed