Lira turcească atinge un nou minim istoric, după ce Erdogan a amenințat că va expulza zece diplomați occidentali


Lira turcească a atins un nou minim istoric luni dimineață, în deschiderea tranzacțiilor, după ce președintele Recep Tayyip Erdogan a amenințat că va expulza zece diplomați occidentali mobilizați în favoarea opozantului Osman Kavala, potrivit Le Figaro.

Moneda se tranzacționa la peste de 9,80 lire pentru un dolar înainte de a se stabiliza la circa 9,73 dolari, în scădere cu 1,3% față de valuta americană.

Ambasadorii din zece țări – Canada, Franța, Finlanda, Danemarca, Germania, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Suedia și Statele Unite – au provocat furia șefului de stat după ce au cerut în 18 octombrie „o rezolvare dreaptă și rapidă a dosarului” lui Osman Kavala. Acest om de afaceri și mecena turc, devenit unul dintre cei mai importanți inamici ai regimului, este închis de patru ani fără a fi judecat, după ce a fost acuzat că vrea să destabilizeze Turcia.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat sâmbătă că a ordonat expulzarea, „cât mai rapid”, a ambasadorilor în discuție. La acest stadiu, țările vizate nu au primit încă o notificare oficială. O reuniune a guvernului este programată la ora 12,00 GMT la Ankara, la capătul căreia ar putea fi confirmate – sau nu – expulzările.

Lira turcească, care a cunoscut deja o săptămână neagră după ce Ankara a fost plasată pe lista gri a Gafi (Grupul de acțiune financiară) pentru deficiențele în lupta împotriva spălării banilor și finanțarea terorismului, a pierdut 24% din valoare în raport cu dolarul de la începutul anului.

Sursă foto: netherlandsnewslive.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed