Libertatea economică în întreaga lume


Cum ați defini libertatea economică a unei țări?

Pietrele de temelie ale libertății economice prin majoritatea măsurilor sunt alegerea personală, schimbul voluntar, independența de a concura pe piețe și securitatea persoanei și a proprietății private. Mai simplu spus, este vorba despre calitatea instituțiilor politice și economice din țări. Pe baza Indexului Libertății Economice al Organizației Patrimoniului, am cartografiat libertatea economică a 178 de țări din întreaga lume.

Măsuri de libertate economică

Indicele folosește cinci domenii mari pentru a nota libertatea economică pentru fiecare țară:

  1. Dimensiunea guvernului: cheltuielile guvernamentale mai mari, impozitele și agențiile guvernamentale mai mari tind să reducă alegerea individuală și libertatea economică.
  2. Sistemul juridic și drepturile de proprietate: Capacitatea de a acumula proprietăți private și bogății este o forță de motivare centrală pentru lucrători și investitori într-o economie de piață, iar cadrele legale care funcționează bine protejează drepturile tuturor cetățenilor.
  3. Bani sănătoși: Banii câștigați își mențin valoarea sau sunt pierduți din cauza inflației? Când inflația este ridicată și volatilă, indivizii nu pot planifica viitorul și nu pot folosi libertatea economică în mod eficient.
  4. Libertatea de a face schimburi internaționale: libertatea de a face schimb – în sensul său cel mai larg, cumpărătură, vânzare, încheiere de contracte și așa mai departe – este considerată esențială pentru prosperitatea economică. Opțiunile limitate de tranzacționare internațională reduc semnificativ potențialul de creștere.
  5. Reglementare: atunci când guvernele folosesc instrumente și impun reglementări opresive care limitează dreptul la schimb, libertatea economică are de obicei de suferit.

Libertatea economică mondială pe regiune

În 2021, scorul mediu global al libertății economice este de 61,6, cel mai mare din ultimii 27 de ani.

Dar de la Mauritius și națiunile mai mici africane, care sunt faruri de speranță, până la țările din Asia de Est și Oceane care simbolizează democrația economică, fiecare regiune are o poveste diferită de spus.

Să aruncăm o privire asupra libertății economice a fiecărei regiuni din lume.

America

Chiar dacă SUA și Canada continuă să fie unele dintre cele mai libere țări din punct de vedere economic la nivel global, unii markeri suferă. Rata medie regională a șomajului a crescut la 6,9%, iar inflația (în afara Venezuelei) a crescut la 5,2%. Nivelul mediu al datoriei publice a regiunii – deja cel mai ridicat la nivel global – a crescut la 85,2% din PIB în ultimul an.

În multe țări din America Latină, corupția pe scară largă și protecția slabă a drepturilor de proprietate au agravat ineficiența reglementării și instabilitatea monetară.

De exemplu, guvernul peronist din Argentina a fixat recent prețul a 1.432 de produse ca răspuns la o creștere de 3,5% a prețului în septembrie, echivalentul unei creșteri de 53% dacă este anualizat.

Europa

Mai mult de jumătate din cele mai libere 38 de țări din lume (cu scoruri generale peste 70) se află în Europa. Acest lucru se datorează instituțiilor de piață liberă relativ extinse și de lungă durată din regiune, statului de drept robust și libertății excepțional de puternice pentru investiții.

Cu toate acestea, Europa încă se luptă cu o varietate de bariere politice în calea expansiunii economice viguroase. Aceasta include reglementări excesiv de protectoare și costisitoare de muncă, care a fost unul dintre motivele majore pentru care Regatul Unit a votat să părăsească UE.

Brexitul a avut de atunci un impact major asupra regiunii. Chiar și un an mai târziu, cifrele oficiale din Marea Britanie au arătat o scădere record a comerțului cu UE în ianuarie 2021, în timp ce economia se lupta cu regulile post-Brexit și cu pandemia.

Africa

Dictaturi, corupție și conflicte au păstrat istoric națiunile africane drept unele dintre cele mai reprimate economic din lume. În timp ce națiunile africane mai mari și mai prospere se luptă pentru a promova libertatea economică, unele țări mai mici devin farul de speranță pentru continent.

Mauritius (locul 11), Seychelles (43) și Botswana (45) au fost primele țări africane, oferind cele mai solide politici și instituții care susțin autosuficiența economică.

De la drepturile de proprietate la libertatea financiară, țările africane mici se întrec în fața celor mai mari de pe continent în ceea ce privește promovarea autonomiei economice, în timp ce caută să creeze oportunități de afaceri pentru cetățenii lor.

Orientul Mijlociu și Asia Centrală

Când Israelul, Emiratele Arabe Unite și Bahrain au semnat Acordurile Avraam anul trecut, a existat un sentiment că a apărut o nouă paradigmă într-o regiune cu o lungă istorie de conflicte.

La un an de la semnarea acestei rezoluții, efectele au fost promițătoare. Au existat inițiative bilaterale în cadrul sectorului privat și al societății civile care au condus la creșterea stabilității economice și politice în regiune.

Țările din Asia Centrală, cândva făceau parte din Uniunea Sovietică, au început recent să se integreze mai direct în economia mondială, în primul rând prin exporturile de resurse naturale. În total, resursele naturale reprezintă aproximativ 65% din exporturile din Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan și peste 90% din Kazahstan și Turkmenistan.

În ciuda acestui progres, aceste țări au un drum lung de parcurs în ceea ce privește libertatea economică. Uzbekistan (108), Turkmenistan (167) și Tadjikistan (134) sunt încă unele dintre țările cel mai jos clasate din lume.

Asia de Est și Oceania

În ciuda populațiilor masive și a economiilor puternice, țări precum China și India rămân în mare parte economii nelibere. Îmbunătățirile modeste ale scorurilor din ultimii ani au fost prin câștiguri în drepturile de proprietate, eficiența judiciară și indicatorii libertății în afaceri.

În apropiere, economia Singapore a fost clasată pe locul cel mai liber din lume pentru al doilea an consecutiv. Singapore rămâne singura țară din lume care este considerată liberă din punct de vedere economic în fiecare categorie de index.

În cele din urmă, merită remarcat faptul că Australia și Noua Zeelandă sunt lideri regionali și sunt două dintre cele cinci națiuni care se află în prezent în categoria „liberă” a indexului.

 

 

Sursă foto: istockphoto.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed