Le Monde: Șeful diplomației ruse, plecat într-un turneu african, pentru a-și asigura partenerii


Serghei Lavrov a afirmat pe durata vizitei în cele patru state africane că acordul încheiat cu Kievul privind exportul de cereale este încă valabil.

Turneul african condus de șeful diplomației ruse Serghei Lavrov – peste 13.000 de kilometri în cinci zile – sună ca o ofensivă pentru păstrarea farmecului. În fața unui continent amenințat de cea mai gravă criză alimentară din acest deceniu – așa cum atrage atenția ONU –, Rusia încearcă să-și liniștească partenerii africani.

Lavrov a declarat sâmbătă, 23 iunie, la Cairo, în prima etapă a călătoriei sale că „exportatorii ruși de cereale își vor respecta toate angajamentele și obligațiile”. În aceeași zi, armata rusă a bombardat portul ucrainean Odessa, în ciuda înțelegerii la care au ajuns cu o zi înainte între Kiev, Moscova și Turcia. Textul, semnat la Istanbul, sub egida ONU, ar trebui să permită prin coridoare securizate, circulația celor 20-25 de milioane de tone de cereale blocate în Ucraina de șase luni și să faciliteze exporturile agricole rusești.

Potrivit lui Lavrov, bombardamentele rusești au vizat doar infrastructura miliară iar, pe durata întrevederii de luni cu Denis Sassou Nguesso, președintele Republicii Congo – unde a mers după vizita din Egipt –, cu referire la aceleași lovituri din week-end Lavrov a susținut că loviturile au fost „la o distanță semnificativă de terminalul cerealier”.

Pentru țările africane, miza este extrem de mare. Egiptul, care importă 80% din grâul său din Rusia și Ucraina, se teme de revolte alimentare. În alte părți, dependența de aceste cereale variază, dar creșterea prețurilor la alimente și energie pune în pericol milioane de gospodării de pe întreg continentul.

Un răgaz temporar”

La începutul lunii iunie, șeful statului senegalez, Macky Sall, actualul președinte al Uniunii Africane (UA) și Moussa Faki Mahamat, șeful Comisiei UA, s-au deplasat la Soci, Rusia, pentru a-i aminti lui Vladimir Putin că țările africane au fost „victimele” crizei și să ceară reluarea livrărilor de cereale și îngrășăminte.

Livrarea stocurilor va scădea prețul alimentelor și va ușura gospodăriile africane, dar acesta rămâne un răgaz temporar, deoarece conflictul este unul pe termen lung. Dar, chiar mai mult decât grâul, accesul la îngrășăminte, pentru care posibilitățile de substituție sunt aproape inexistente astăzi, pare cel mai urgent”, estimează Gilles Yabi, fondatorul grupului Wathi, cu sediul la Dakar.

Până la acordul cu Ucraina, îngrășămintele rusești erau supuse unui embargo însă, fără acces la acestea, țările din Africa de Vest, extrem de dependente de îngrășăminte, ar putea înregistra un deficit de 20 de milioane de tone de cereale pentru recolta din 2022.

Turneul lui Serghei Lavrov se înscrie și în strategia de comunicare condusă de Moscova, care se prezintă de câțiva ani ca o alternativă la țările occidentale. „Rusia profită acum de oportunitatea de a naviga pe simpatia pro-rusă a multor state africane care se ascund în spatele unei presupuse nealinieri”, descrie Paul-Simon Handy, cercetător la Institutul de Studii de Securitate din Pretoria, Africa de Sud. Pe 2 martie, la ONU, șaptesprezece țări africane s-au abținut la votul unei rezoluții de condamnare a invaziei Ucrainei. „Totuși, această simpatie constituie mai degrabă modul de a-și arăta neîncrederea față de Occident decât sprijinul real pentru un proiect condus de Putin”, a spus expertul.

Rusia nu are de ales”

Puterea rusă intenționează în continuare să valorifice ceea ce consideră o victorie diplomatică. „În ciuda presiunii externe la o scară fără precedent, prietenii noștri nu au susținut sancțiunile împotriva Rusiei. Această linie independentă merită un mare respect”, a spus Serghei Lavrov într-o rubrică publicată în Les Dépêches de Brazzaville. Trimisul rus critică, de asemenea, „propaganda occidentală și ucraineană, care susține că Rusia „exportă foamete” și se laudă că Rusia „nu și-a pătat reputația prin crimele sângeroase ale colonialismului”.

Prezentă în domeniul securității în Mali și în Republica Centrafricană, Rusia încearcă să-și extindă domeniul de acțiune în alte regiuni și sectoare pentru a-și spori influența în Africa. Egiptul a atribuit construcția unei centrale electrice cu patru reactoare companiei de stat ruse de energie atomică Rosatom. În Republica Congo, o companie rusă lucrează la construcția unei magistrale care ar trebui să transporte petrol din orașul Pointe-Noire către nordul țării.

Rusia nu are de ales. În fața sancțiunilor, ea trebuie să-și găsească noi parteneri. Mesajul său către occidentali este clar: de acum înainte, angajamentul său față de Africa nu va mai fi cosmetic, așa cum a fost acum zece ani, dar este o componentă durabilă a strategiei sale de politică externă”, analizează Paul-Simon Handy. După Egipt și Congo-Brazzaville, Serghei Lavrov urma să plece în Uganda, apoi în Etiopia, țara care găzduiește sediul UA. Pași departe de a fi banali. „Aceste țări sunt aliați istorici ai Rusiei, ai căror lideri nu consideră drepturile omului și democrația drept priorități”, notează Gilles Yabi.

Sursă – Le Monde

Traducere – Virgil Nicolae

Sursă foto: timesofisrael.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed