Le Monde – Sahara occidentală: se intensifică războiul diplomatic dintre Maroc și Algeria


Potrivit lui Riccardo Fabiani, specialist în Africa de Nord la International Crisis Group, „riscul unui conflict militar este scăzut, dar acesta nu trebuie subestimat”.

Potrivit analiștilor, grava criză dintre Algeria și Maroc, cauzată de situația din Sahara de Vest, s-a transformat într-un război diplomatic de uzură care depășește regiunea și ridică temerile unei escaladări explozii din cauza lipsei unei soluții evidente.

Începând cu sfârșitul anului 2020, încurajat de atitudinea administrației Trump, care a recunoscut suveranitatea Marocului asupra mult disputatei Sahare occidentale – cu condiția unei apropieri față de Israel –, Marocul a afișat o politică diplomatică din ce în ce mai ofensivă, încercând astfel să atragă de partea sa și alte țări importante. Regele Mohammed al VI-lea a avertizat în august că un astfel de sprijin ar trebui să nu lase loc niciunui dubiu, în vreme ce problema Saharei constituie „prisma prin intermediul căreia Marocul își stabilește poziționarea la nivel internațional”.

De cealaltă parte, marele rival algerian continuă să-și manifeste sprijinul neclintit față de separatiștii saharieni, membri ai Frontului Polisario. De asemenea, Algerul profită de statutul său de exportator de gaze, simțindu-se astfel răsfățat de Europa și încercând să compenseze gazul rusesc pentru a obține puncte în duelul său diplomatic de la distanță cu Rabatul, cu care a rupt relațiile în august 2021.

Asistăm la un război diplomatic în care cele două părți folosesc toate mijloacele fără a ajunge însă la un conflict deschis”, a declarat Riccardo Fabiani, specialist în Africa de Nord la International Crisis Group (ICG).

Brahim Ghali primit de președintele tunisian

Cel mai recent episod din această confruntare diplomatică a avut loc la sfârșitul lunii august, când Marocul și-a rechemat pentru consultări ambasadorul în Tunisia după ce președintele Kaïs Saïed l-a primit cu ocazia unui summit economic Japonia—Africa pe liderul Polisario, Brahim Ghali. Acest incident ne arată cum « conflictul din Sahara de Vest începe să aibă repercusiuni în afara cadrului bilateral Maroc-Algeria. Marocul va considera acum Tunisia ca parte a taberei pro-algeriene », arată același Fabiani.

În aprilie 2021, spitalizarea lui Ghali în Spania a provocat o criză gravă între Madrid și Rabat, culminând cu intrarea în enclava spaniolă Ceuta, grație unei relaxări a controalelor la frontieră din partea marocană, a peste 10.000 de migranți în douăzeci și patru de ore. Madridul a pus capăt acestei crize aliniindu-se în martie la planul de autonomie al Marocului pentru Sahara de Vest, o fostă colonie spaniolă controlată în proporție de 80% de Rabat. Polisario solicită un referendum de autodeterminare sub egida ONU. Ca reacție la decizia Madridului, Algeria și-a suspendat cooperarea cu Spania, și-a rechemat ambasadorul și a operat o creștere a prețului gazului algerian livrat Spaniei.

Situată pe coasta Atlanticului, Sahara de Vest (266.000 km2) este bogată în fosfați și are o coastă de peste 1.000 km, foarte bogată în pește. O încetare a ostilităților, în vigoare din 1991, a fost spulberată în noiembrie 2020, după desfășurarea trupelor marocane în sudul îndepărtat al teritoriului pentru a disloca separatiștii care blocau, în opinia lor, ilegal, drumul spre Mauritania. Tensiunea a crescut încă și mai mult în noiembrie 2021, după ce Algeria a raportat un atentat marocan cu bombă care a ucis pe teritoriul Saharei occidentale trei camionagii algerieni.

Un moment delicat și periculos”

Pentru Fabiani, faptul că administrația Trump a recunoscut suveranitatea marocană asupra Saharei în schimbul normalizării relațiilor cu Israelul (totul spre marea nemulțumire a Algerului), „a reactivat un conflict înghețat de mult timp în favoarea unui soi de pax americana”.

Dalia Ghanem de la Institutul pentru Studii de Securitate al UE declară că „în ultimul deceniu, Marocul și-a consolidat diplomația, în special în Africa și față de anumite țări ale Uniunii Europene, în timp ce Algeria a rămas în urmă”. Algeria, cu resursele sale de gaze și în contextul conflictului din Ucraina „intenționează să-și consolideze rolul în regiune și să devină lider în Africa”.

Asistăm la o tendință îngrijorătoare de a vedea totul în regiune prin prisma rivalității algeriano-marocane”, notează Anthony Dworkin, de la Consiliul European pentru Relații Internaționale. Acesta este un moment delicat și periculos. »

Reprezentantul ONU pentru Sahara de Vest, Staffan de Mistura, a efectuat în acest weekend o nouă vizită în regiune, fără nici cel mai mic semn al reluării dialogului, suspendat de câțiva ani. „Riscul unui conflict militar este scăzut pentru că niciuna dintre părți nu-l dorește. Dar acest lucru nu trebuie subestimat. Este nevoie doar de un incident la frontieră și o greșeală de calcul”, avertizează domnul Fabiani.

Sursă: Le Monde

Traducere: Virgil Nicolae

Sursă foto: arabcenterdc.org

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed