Le Monde- Italia: Mediul de afaceri se îndreaptă către Giorgia Meloni


O victorie a candidatului cu idei neo-fasciste la alegerile din 25 septembrie nu mai provoacă aceeași respingere.

Villa d’Este din Cernobbio este unul dintre cele mai luxoase și rafinate locuri de pe malul lacului Como. Construit în secolul al XV-lea și înconjurat de un parc luxuriant de 25 de hectare, acest paradis renascentist înconjurat de munți a fost transformat într-un hotel de lux la sfârșitul secolului al XIX-lea și, de atunci, și-a menținut o aură întreținută cu rafinament și discreție.

O dată pe an, la începutul lunii septembrie, acest loc foarte secret al puterii își deschide larg porțile și devine dintr-o dată obiectul atenției publice. De fapt, aici are loc Forumul Ambrosetti, adesea numit de presa italiană „mini-Davosul” lombard. Timp de trei zile, diplomați, oameni de afaceri și politicieni de toate culorile se întâlnesc și discută problemele globale.

Dar dincolo de aceste considerente, Cernobbio este și cel mai bun loc pentru a lua pulsul elitelor economice ale țării. De asemenea, ediția din 2022 a întâlnirii, care a avut loc în perioada 2-4 septembrie, în plină campanie electorală și într-un context de incertitudini la nivel global, a fost analizată cu și mai multă atenție.

O persoană a atras în mod special toate privirile, anume liderul formațiunii neo-fasciste Fratelli d’Italia, Giorgia Meloni, dată drept probabil câștigătoare a alegerilor din 25 septembrie, care trebuie organizate după demisia din iulie a lui Mario Draghi. Nimic din itinerariul politic al Georgiei Meloni nu sugera că își va găsi la un moment dat loc printre invitații de la Cernobbio. O lungă călătorie militantă printre grupurile neofasciste, un vechi euroscepticism și – poate cel mai rău– origini romane: prin urmare, obstacolele nu erau de neglijat. Totuși, liderul Fratelli d’Italia s-a dovedit o prezență ce a primit onorurile asistenței.

Anul trecut, când a avut loc reuniunea de la Cernobbio, Mario Draghi se afla la conducerea Guvernului, iar elitele economice italiene au vrut ca mandatul său să reziste cât mai mult. Anul acesta, Draghi continuă să se ocupe încă de chestiunile cotidiene până când se va forma un guvern după alegeri. Chiar și așa, sentimentul general a fost că nu există motive reale de îngrijorare cu privire la contextul politic intern. Nu au lipsit subiectele de îngrijorare, de la avântul inflaționist până la revenirea războiului pe pământul european. Cu toate acestea, cazul Giorgia Meloni nu s-a numărat printre motivele de îngrijorare, mărturisește un obișnuit al Forumului Ambrosetti.

Cu două săptămâni mai devreme, în cadrul întâlnirii de la Rimini organizată de puternica mișcare catolică Comuniune și Eliberare – foarte consacrată în cercurile de afaceri din nordul țării –, liderul neofasciștilor fusese aclamat extrem de călduros, nefiind depășit decât de însuși Mario Draghi. La Cernobbio, primirea a fost ceva mai puțin unanimă, dar mai mult decât cordială.

Cum poate fi explicat acest fenomen, când nu cu mult timp în urmă posibilitatea ca neofasciștii să ajungă la putere era privită ca un scenariu catastrofal ? În primul rând, asistăm la slăbirea continuă a partenerilor de dreapta ai candidatului, care au continuat să joace în favoarea sa în decursul ultimelor luni. Silvio Berlusconi, cândva un idol al lumii afacerilor, nu mai este decât o umbră a imaginii sale din timpul mandatului, iar partidul său, Forza Italia (dreapta), a încetat de mult să mai fie punctul de referință firesc pentru factorii de economici. În plus, mulți dintre directorii săi au plecat cu tot cu bagaje pentru a umfla rândurile partidului Fratelli d’Italia.

Un atlantist convins

Cât despre cealaltă componentă a alianței, Liga (extrema dreaptă), liderul său Matteo Salvini a multiplicat propunerile scandaloase care îl fac în ochii cercurilor de afaceri un factor îngrijorător de incertitudine. „Practic, poziționarea sa extremistă a oferit credibilitate Giorgiei Meloni, făcând ipoteza neofascistă destul de acceptabilă în comparație cu ceea ce propune Salvini”, explică istoricul și politologul italian Giovanni Orsina, de la Universitatea Liberă Internațională de Studii Sociale din Roma, specialist în domeniul studiilor sociale și al mișcărilor de dreapta.

Giorgia Meloni vorbește foarte bine engleza și franceza, nu a cedat niciodată discursurilor anti-elite, spre deosebire de Matteo Salvini, și nu dă impresia că se uită de sus la problemele bugetare. Întrebată la Cernobbio despre propunerea de reducere drastică a impozitelor propusă de Ligă (n. r. introducerea unei „ taxe unice ” de 15% care înlocuiește impozitul progresiv), ea s-a delimitat clar de concurentul său ideologic: „Atenție să nu facem promisiuni pe care nu le putem respecta. Trebuie să avem grijă de bugetul public ”, a replicat Meloni, subliniind seriozitatea propunerilor sale și caracterul lor echilibrat.

Nu în ultimul rând, sunt chestiunile geopolitice, asupra cărora pozițiile Fratelli d’Italia nu permit nicio ambiguitate. Moștenitoarea unei tradiții politice (n. r. Mișcarea Socială Italiană, născută în 1946 din cenușa Partidului Național Fascist) care alesese cu hotărâre să se alăture Statelor Unite în Războiul Rece, Giorgia Meloni este o atlantistă convinsă care nu a arătat niciodată vreo concesie Rusiei lui Vladimir Putin.

De la începutul invaziei ruse din 24 februarie, și în ciuda faptului că Fratelli d’Italia se află în opoziție, formațiunea și-a manifestat solidaritatea față de pozițiile exprimate de guvern (în opoziție cu Liga și Mișcarea 5 Stele, formațiuni ale coaliţiei conduse de Mario Draghi care nu au ratat nicio ocazie în a-și arăta nemulțumirea). Întrebată la Cernobbio despre problema sancțiunilor împotriva Rusiei, Giorgia Meloni a răspuns fără echivoc: „Dacă Italia face notă discordantă în interiorul UE, nu va schimba nimic în abordarea dosarului Kiev”. Mai mult a amintit că 80% din exporturile italiene sunt către Europa de Vest și Statele Unite iar, în cazul unei înfrângeri ucrainene, câștigătorul nu va fi doar Rusia lui Putin, ci și China.

Ultimul element care ajută în ajunul alegerilor la calmarea preocupărilor mediului de afaceri este atitudinea neconflictuală a premierului Mario Draghi față de liderul Fratelli al Italiei. Dacă cei doi se află pe poziții diferite pe o serie de subiecte, niciunul nu ratează ocazia de a evidenția stima reciprocă, lăsând să se înțeleagă că o eventuală preluare a puterii de către Meloni nu ar reprezenta o răsturnare politică. „La Cernobbio a început să circule un zvon insistent: Giorgia Meloni ar avea intenţia de a-l menţine în funcție pe actualul ministru de Finanţe, Daniele Franco, care trece drept cel mai apropiat colaborator al lui Mario Draghi. Chiar dacă a negat atunci când a fost întrebată, simplul fapt că o astfel de informație a putut circula arată că din punctul de vedere al comunității de afaceri ipoteza Meloni nu este deloc văzută ca o ruptură radicală”, mărturisește un martor al discuțiilor din culisele Forumului Ambrosetti.

Atent să-și facă datoria până la capăt, Mario Draghi are grijă să nu ia o poziție antagonică și absolută. De asemenea, îi revine datoria să nu-și pericliteze viitorul politic, în eventualitatea în care se ivește o nouă oportunitate de a candida în viitorul apropiat. Având în vedere acest lucru, ambii au interesul să se asigure că tranziția are loc într-un climat pașnic, mai ales că mediul de afaceri trece astăzi printr-o multitudine de șocuri.

Sursă – Le Monde

Traducere – Virgil Nicolae

Sursă foto: theguardian.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed