Le Monde – Cincisprezece manifestanți uciși cu focuri de armă la Bagdad după anunțul „retragerii definitive din politică” a lui Moqtada Al-Sadr


De asemenea, sute de oameni au fost răniți în haosul care a zguduit „zona verde”, un perimetru ultrasecurizat din capitală, după anunțul liderului șiit. De luni după amiaza, armata a decretat stare de asediu la nivel național.

Potrivit unui nou raport obținut pe surse medicale de către Agenția France-Presse, cincisprezece susținători ai lui Moqtada Al-Sadr au fost împușcați mortal luni, 29 august, în „zona verde” din Bagdad, unde au loc violențe teribile ca urmare a anunțului de retragere definitivă din politică a liderului șiit.

De asemenea, alte aproximativ 350 de persoane au fost rănite – unele împușcate, altele ca urmare a inhalării gazelor lacrimogene – în haosul care a agitat zon verde, acest perimetru ultrasecurizat din centrul capitalei irakiene, unde se găsesc instituțiile guvernamentale și ambasadele.

Potrivit unei surse din serviciile de securitate, grupul armat Brigăzile de Pace, aflat sub ordinul lui Moqtada Al-Sadr, a vizat zona verde din exterior. În perimetrul central se aflau forțele speciale ale armatei care au încercat să riposteze din interior împreună cu o unitate paramilitară pro-iraniană integrată în forțele irakiene și aflată sub conducerea lui Hachd Al-Chaabi. Aceeași sursă a afirmat fără a se putea exprima oficial că cel puțin șapte obuze de mortier au atins ținte din zona verde.

Obișnuit cu asemenea escaladări, Moqtada Al-Sadr își anunțase pe Twitter în aceeași dimineață retragerea definitivă din politică. O decizie care vine în timp ce statul irakian traversează o criză politică profundă ce persistă încă din octombrie 2021, când au avut loc alegeri legislative.

Bogată în petrol, dar copleșită de o gravă criză economică și socială, țara nu are încă un premier sau un nou guvern, forțele șiite, inclusiv cea a lui Al-Sadr, nereușind să adune o majoritate și să propună un prim-ministru agreat de celelalte forțe politice. Curentul liderului șiit a câștigat alegerile legislative dar, din cauza faptului că nu a reușit să formeze o majoritate, Al-Sadr a cerut în iunie tuturor adjuncților săi să demisioneze în bloc pentru a pune astfel capăt crizei.

Stare de asediu respectată în capitală

Situația a degenerat de o manieră brutală luni și, imediat după anunțul retragerii sale din viața politică, mii de susținători au invadat Palatul Republicii, situat în zona verde. În timp ce sadriștii au preluat birourile funcționarilor guvernamentali, forțele de securitate au încercat să disperseze cu gaze lacrimogene alți manifestanți ce încercau să pătrundă în zona verde. Construit în vremea lui Saddam Hussein, Palatul Republicii a fost folosit de fostul dictator pentru a primi delegațiile oficiale, în vreme ce astăzi este sediul Consiliului de Miniștri. Șeful guvernului, Moustafa Al-Kazimi, a suspendat ședința consiliului „până la noi ordine”, cerând lui Moqtada Al-Sadr „să ordone protestatarilor retragerea din instituțiile guvernamentale”.

Armata irakiană a declarat stare de urgență la nivel național și a impus o interdicție de circulație pe durata nopții, lucru ce pare că a fost respectat cel puțin în capitală, unde străzile erau goale încă de la ora 19, chiar dacă, în mod tradițional, acestea erau extrem de animate până spre dimineața.

Și alte clădiri guvernamentale au fost invadate

Antonio Guterres, secretarul general al Națiunilor Unite, a cărui misiune în Irak se află în „zona verde”, a cerut „calm și reținere” și a cerut „tuturor actorilor implicați să ia măsuri imediate pentru a dezamorsa situația, evitând astfel violența”, De asemenea, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, purtătorul de cuvânt Națiunile Unite au oferit un comunicat: „Secretarul General face apel la toate părțile și toți actorii să-și depășească diferențele și să se angajeze, fără întârziere, într-un dialog pașnic și incluziv”. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Apărare al SUA, John Kirby, a considerat că această violență este „îngrijorătoare” și a cerut „calm și dialog”.

Potrivit France-Presse, haosul s-a extins și în alte regiuni irakiene spre seară: în provincia Zi Qar (sud), mai mulți sadriști au invadat sediul guvernamental și au intrat în alte clădiri oficiale din Nassiriya. Sediul guvernoratului Babilonului, în orașul Hilla, a fost ocupat de susținătorii lui Moqtada Al-Sadr, iar mai multe drumuri care leagă Hilla de Bagdad și alte provincii din sud au fost, de asemenea, blocate.

Nu este loc de reforme”

De săptămâni întregi, Moqtada Al-Sadr, care are zeci de mii de susținători în rândul populației, ceruse dizolvarea Parlamentului și noi măsuri legislative pentru a încerca să rezolve criza. În general, el a cerut o reformă fundamentală a sistemului politic irakian și încetarea corupției.

Pentru Hamzeh Hadad, cercetător invitat la Consiliul European pentru Relații Internaționale (ECFR), anunțul retragerii lui Moqtada Sadr „nu este foarte clar”. „În tradiția sadristă, ne putem aștepta ca el să dea înapoi. Dar, și acest lucru este terifiant, întrucât oferă adepților săi undă verde să facă tot ce vor, spunând că nu mai răspunde pentru acțiunile lor”.

Sâmbătă, Moqtada Al-Sadr a propus ca „toate partidele” formate de la căderea lui Saddam Hussein în 2003 – inclusiv al lui – să renunțe la posturile guvernamentale deținute pentru a rezolva criza. A oferit apoi tuturor celor implicați 72 de ore, altfel „nu ar mai fi loc de reformă”.

Confruntarea dintre el și adversarii săi șiiți din cadrul Cadrului de coordonare nu degenerase până acum în ciocniri armate, dar Hachd Al-Chaabi, foști paramilitari aliați cu Teheranul și integrați în forțele irakiene, s-au declarat gata să „apere instituțiile statului”. Seara, Cadrul de Coordonare a condamnat „atacul la adresa instituțiilor statului” și i-a chemat pe sadriști la dialog.

Născut în 1974, Moqtada Al-Sadr nu a guvernat niciodată de la căderea fostului dictator Saddam Hussein. Dar din fieful său politic aflat în orașul sfânt Najaf, aura sa religioasă se îndreaptă către o parte a comunității șiite, majoritare în Irak.

Sursă:Le Monde

Traducere: Virgil Nicolae

Sursă foto: dw.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed