La inițiativa Franței, miniștrii energiei din România, Grecia, Spania și Italia, au prezentat o propunere de reformă a pieței europene de energie


La inițiativa Franței, miniștrii energiei din România, Grecia, Spania și Italia au prezentat joi, la Consiliul Miniștrilor Energiei, reunit la Bruxelles, o propunere comună de reformare a pieței europene a energiei, scrie Naftemporiki, citată de Rador. Propunerea prevede modificări în funcționarea pieței angro de energie electrică, astfel încât prețul plătit de consumatori să reflecte costul mediu al mixului energetic și costul mediu de producție.

Cele cinci țări propun, de asemenea, să se demareze imediat o evaluare în profunzime a pieței energiei electrice, cu participarea tuturor factorilor interesați. Scopul evaluării este luarea deciziilor cu privire la reformele ce trebuie realizate pentru adaptarea pieței la obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% în 2030 față de 1990. Potrivit propunerii, până la sfârșitul anului 2022 Consiliul Miniștrilor Energiei va lua în considerare concluziile acestei evaluări pentru a se pune la punct reformele cheie ce vor trebui realizate pe piața de energie electrică până în anul 2025.

În propunerea lor comună, cele cinci state membre solicită intervenții pentru a corecta distorsionările ce se observă și pe piața gazelor. După cum subliniază ei, infrastructura de stocare a gazelor poate juca un rol important în buna funcționare a pieței și pentru compensarea lipsurilor în furnizarea de gaze naturale la prețuri competitive. În plus, miniștrii subliniază că Executivul European ar trebui să ia în considerare crearea unui mecanism central de furnizare a gazelor naturale, la care statele membre să poată participa în mod voluntar.

Miniștrii energiei au discutat și despre revizuirea directivelor privind eficiența energetică și promovarea surselor regenerabile de energie, pentru a se alinia la obiectivele stabilite în pachetul „Fit for 55”.

„În cadrul sesiunii de dimineață a Consiliului Energie, miniștrii energiei au avut un schimb de opinii cu Comisia Europeană pe problematica prețurilor la energie. Am informat asupra măsurilor adoptate de România la nivel național pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a diferitelor categorii de consumatori – casnici, IMM, ONG-uri, spitale, etc. Am evidențiat că pe termen mediu și lung, România susține utilizarea celor mai adecvate tehnologii pentru a asigura securitatea aprovizionării și accesul la prețuri accesibile la energie. Pentru România, aceasta înseamnă utilizarea energiei din surse regenerabile, nucleare și gazelor naturale. Am solicitat Comisiei Europene să faciliteze investițiile în gaze naturale și energia nucleară în condițiile în care investitorii au nevoie de stabilitate și predictibilitate. Altfel riscăm să afectăm tranziția energetică. Am susținut alături de colegii mei din Franța, Spania, Italia și Grecia, importanța de a avea o analiză mai atentă la nivel european asupra modului de îmbunătățire a cadrului legislativ al pieței de energie electrică și gaze naturale deoarece consumatorii finali trebuie să plătească prețurile corecte la energie și să fie protejați de volatilitatea excesivă a prețurilor”, a transmis ministrul Energiei.

Sursă foto: unsplash.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed