Jumătate de milion de întreprinderi de artă și divertisment în UE

Attractive woman content radio host interviewing a guest in studio. Woman in white shirt with headphones and laptop take interview from recognisable man for podcast.


Se estimează că, în 2021, în UE existau o jumătate de milion de întreprinderi active în activități creative, artistice și de divertisment, la care se adaugă alte 12 000 de întreprinderi implicate în activități de bibliotecă, arhivă și muzeu. Acestea, se adaugă la cele 1,2 milioane de întreprinderi din alte activități economice legate de cultură (date din 2020).

Aceste informații provin din datele preliminare din statisticile structurale de întreprindere (SBS), care oferă acum o acoperire mai largă și mai completă a sectorului serviciilor.

Întreprinderile din activitățile creative, artistice și de divertisment au angajat 582 000 de persoane în 2021. Marea majoritate (91 %) erau angajate în microîntreprinderi sau întreprinderi mici (între 0 și 49 de angajați), 6 % în întreprinderi mijlocii (între 50 și 249 de angajați) și 3 % în întreprinderi mari (250 sau mai mulți angajați).

Dacă ne uităm la țările UE, Țările de Jos aveau cel mai mare număr de întreprinderi creative, artistice și de divertisment, 95 902, urmate de Franța (88 981), Suedia (46 825), Spania (43 796) și Portugalia (24 533). Cele mai puține cifre au fost înregistrate în Luxemburg (398), Cipru (711), Bulgaria (1 154), Croația (1 217) și Malta (1 304).

Progresul statisticilor structurale de afaceri

Statisticile structurale de întreprindere ofereau deja o perspectivă cuprinzătoare asupra structurii sectorului întreprinderilor, dar aceasta a fost îmbunătățită prin introducerea noilor regulamente privind statisticile europene de întreprindere, care includ noi activități economice.

Datorită acestora, statisticile referitoare la întreprinderi acoperă acum două diviziuni NACE: diviziunea 90 pentru “activități creative, artistice și de divertisment” și diviziunea 91 pentru “biblioteci, arhive, muzee și alte activități culturale”.

În plus, statisticile structurale preliminare privind întreprinderile cu privire la trei variabile-cheie (numărul de întreprinderi, ocuparea forței de muncă, cifra de afaceri) sunt publicate la aproximativ un an de la sfârșitul perioadei de referință.

Publicația preliminară include, de asemenea, defalcarea pe clase de mărime a întreprinderilor, permițând utilizatorilor să efectueze analize pentru diferite tipuri de întreprinderi și, în special, pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri).

Odată cu publicarea finală, la aproximativ 20 de luni de la sfârșitul anului de referință, sunt publicate activitățile economice detaliate la 4 cifre ale clasificării NACE, inclusiv noua clasă 8552 privind educația culturală.

 

Sursă foto: gettyimages.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed