Johan Meyer (Fondului Proprietatea): Autorităţile române îşi trag un glonţ în picior prin schimbarea legislaţiei, ceea ce riscă să îndepărteze investitorii străini şi locali. Societatea va folosi toate mijloacele pentru a-şi apăra interesele.


Autorităţile române îşi trag un glonţ în picior prin schimbarea legislaţiei, ceea ce riscă să îndepărteze investitorii străini şi locali, a apreciat ieri Johan Meyer, CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti şi Managerul de Portfoliu al Fondului Proprietatea (FP), într-o conferinţă de presă.

Domnia sa a spus: “Evoluţia pieţei de capital este foarte greu de prezis (…). Cred că va continua să crească, dar că va mai fi multă volatilitate. Există încă mulţi bani ieftini în lume, disponibili pentru investiţii. Investitorii caută randamente şi le găsesc în ţări care oferă oportunităţi atractive. Cred că România este o astfel de piaţă dar, din păcate, autorităţile române au tendinţa să îşi tragă un glonţ în picior, prin schimbarea legislaţiei sau a reglementărilor”.

CEO-ul Franklin Templeton Bucureşti a făcut trimitere la demersul majorării de capital de la Aeroporturi Bucureşti, la care statul vrea să aducă un teren evaluat la 3,8 miliarde de lei, de unsprezece ori mai mare decât evaluarea anterioară, fapt pe care FP l-a contestat public, susţinând că terenul este mult supraevaluat.

Johan Meyer a spus: “Am ieşit în presă şi ne-am exprimat foarte clar punctul de vedere legat de cum a fost făcut raportul de evaluare pentru terenul Aeroportului Băneasa (…). În opinia noastră, nu este ceva pe care un investitor raţional, rezonabil, ar putea să se bazeze. Cred că Statul Român, reprezentat de Ministerul Transporturilor, riscă să îşi pună o pată neagră în faţa potenţialelor investiţii în România, dacă va sprijini sau va aproba acel raport. Se va ajunge la exproprierea acţionarilor minoritari şi ar fi un abuz. Vom continua dialogul cu autorităţile guvernamentale, pentru a găsi o soluţie acestei probleme în interesul acţionarilor şi al companiei”.

De asemenea, Managerul de Portofoliu al Fondului Proprietatea a precizat că societatea va folosi toate mijloacele pentru a-şi apăra interesele, inclusiv acţiuni în instanţă.

“În mod ideal, trebuie să găsim o soluţie până să se ajungă la acel punct. Am luat legătura cu diverse autorităţi, cu care vom avea conversaţii cât mai rapid posibil. Trebuie să ajungem la o soluţie practică, pentru că dacă se va ajunge în acel punct există riscul se transforme într-un moment jenant pentru România, dacă acţionariul majoritar este dispus să se bazeze pe un raport cu o evaluare falsă. Vom folosi toate mijloacele legale pentru a proteja interesele Fondului Proprietatea şi investiţiile din portofoliu, ceea ce bineînţeles că include şi un litigiu împotriva oricărui potenţial abuz. În trecut, am arătat că nu ne este frică să folosim mijloacele legale pentru a proteja acţionarii minoritari împotriva abuzurilor şi cu siguranţă aşa vom face şi în viitor”, a spus Johan Meyer.

Ieri, acţionarii Fondului Fondului Proprietatea au aprobat termenii cheie ai unui nou mandat de administrator pentru Franklin Templeton International Services pe o perioadă de doi ani, începând cu 1 aprilie 2022. Acesta este al unsprezecelea an de când Franklin Templeton administrează Fondul Proprietatea, mandatul iniţial de administrare fiind semnat în 2010.

FP are o evaluare bursieră de circa treisprezece miliarde de lei.

Sursă foto: theartofliving.info/

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed