Jocul final al lui Xi Jinping: O China pregătită pentru un conflict cu SUA


De la venirea la putere, în urmă cu un deceniu, Xi Jinping a declanșat o serie de campanii pentru a se asigura că China va învinge într-o confruntare cu Occidentul sau cel puțin va rezista la aceasta. El a consolidat armata chineză, a reorganizat economia și a refăcut societatea în jurul unui Partid Comunist mai angajat ideologic.

Dl Xi a arătat clar că obiectivul său principal este de a readuce China la ceea ce el crede că este locul său de drept ca actor global și egal al SUA. În consecință, el a ajuns să considere tot mai probabilă posibilitatea unei confruntări cu Occidentul, potrivit unor persoane familiare cu gândirea sa. Acum, el se află pe punctul de a obține un al treilea mandat de cinci ani la putere, în cadrul unui conclav al Partidului Comunist care începe duminică, într-o ruptură cu precedentul recent de a se retrage după două mandate. Acest lucru va asigura probabil că viziunea sa, care este în același timp asertivă și defensivă, va ghida China în anii următori.

Abordarea sa ar putea fi rezumată într-un aforism favorit al lui Mao Zedong pe care dl Xi l-a invocat, avertizând împotriva lipsei de vigilență, potrivit unor persoane familiare cu acest subiect: “Nu purtați războaie nesigure și nu purtați bătălii nepregătite”.

Din punct de vedere politic, dl Xi a instalat locotenenți de încredere la fiecare nivel al Partidului Comunist aflat la putere și a luat măsuri drastice împotriva opoziției în locuri precum Hong Kong și Xinjiang, pentru a contribui la consolidarea autorității sale și a elimina influențele străine.

Din punct de vedere militar, dl Xi a reorganizat Armata Populară de Eliberare, i-a dublat bugetul și a început să lucreze la îmbunătățirea arsenalului nuclear al Chinei. De asemenea, a lansat o campanie la nivelul întregii societăți pentru a promova duritatea, a pedepsi denigrarea armatei și a împiedica tinerii să piardă timpul jucând jocuri video. Toate sunt menite să asigure că China este pregătită să se angajeze în luptă, dacă este necesar, pentru prima dată din 1979 – mai ales dacă alegerile din SUA și Taiwan din 2024 vor avea ca rezultat lideri dispuși să îmbrățișeze independența insulei, cea mai roșie dintre liniile roșii pentru dl Xi.

Din punct de vedere economic, dl Xi a redirecționat miliarde de dolari pentru a dezvolta tehnologii autohtone, inclusiv semiconductori avansați pe care i-a cumpărat mult timp din străinătate. El a ținut sub control sectorul privat și a reconstituit giganții deținuți de stat pentru a concura pe scena mondială.

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed