Japonia: Declin demografic alarmant contrabalansat de creșterea numărului de rezidenți străini

Fujiyoshida, Japan, 14 November 2019: Chureito Pagoda, a five-storied pagoda, also known as the Fujiyoshida Cenotaph Monument, can be seen on the observatory overlooking Mount Fuji. Fuji on the background


Japonia se confruntă cu o criză demografică în agravare, după ce populația sa a scăzut cu 800.000 de persoane anul trecut. Paralel cu aceasta, țara a observat o creștere de peste 10% a numărului de rezidenți străini, conform sursei CNN.

Statistica Ministerului de Interne din Japonia arată că, la începutul anului 2023, populația totală a Japoniei era de 125,4 milioane de persoane, incluzând atât cetățenii japonezi, cât și pe cei străini. S-a înregistrat o creștere semnificativă de aproape 289.500 de rezidenți străini față de anul anterior.

Populația japoneză a suferit o scădere de 800.523, marcând astfel al 14-lea an consecutiv de declin demografic de la vârful atins în 2009, a anunțat ministerul. Pentru prima dată, toate prefecturile din țară au raportat o scădere a numărului de cetățeni japonezi.

În același timp, numărul deceselor din anul trecut a atins un nivel record. În 2022, au fost înregistrate 1,56 milioane de decese, comparativ cu doar 771.801 nou-născuți, conform Ministerului de Interne din Japonia.

Japonia a cunoscut o scădere constantă a populației încă de la boom-ul economic din anii ’80. În plus, țara deține una dintre cele mai ridicate speranțe de viață din lume. În 2020, aproape una din 1.500 de persoane din Japonia avea vârsta de 100 de ani sau mai mult, potrivit datelor guvernamentale.

 

Sursă foto: gettyimages.com

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed