Istoria tranzițiilor energetice


În ultimii 200 de ani, modul în care ne-am obținut energia s-a schimbat drastic.

Aceste schimbări au fost determinate de inovații precum mașina cu abur, lămpile cu ulei, motoarele cu ardere internă și utilizarea pe scară largă a electricității. Trecerea de la o economie globală în primul rând agrară la una industrială a necesitat noi surse pentru a furniza resurse energetice mai eficiente.

Tranziția energetică actuală este alimentată de conștientizarea faptului că evitarea efectelor catastrofale ale schimbărilor climatice necesită o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. Acest infografic oferă context istoric pentru trecerea în curs de îndepărtare de la combustibilii fosili, folosind date de la Our World in Data și de la omul de știință Vaclav Smil.

Cărbunele și prima tranziție energetică

Înainte de Revoluția Industrială, oamenii ardeau lemn și uscau gunoiul de grajd pentru a încălzi casele și a găti alimente, în timp ce se bazau pe puterea musculară, vânt și morile de apă pentru a măcina cerealele. Transportul a fost ajutat prin folosirea cărucioarelor conduse de cai sau alte animale.

În secolele al XVI-lea și al XVII-lea, prețurile lemnului de foc și cărbunelui au crescut vertiginos din cauza penuriei. Acestea au fost determinate de creșterea consumului atât din gospodării, cât și din industrii, pe măsură ce economiile au crescut și au devenit mai sofisticate.

În consecință, economiile în curs de industrializare precum Marea Britanie aveau nevoie de o nouă sursă de energie mai ieftină. S-au transformat în cărbune, marcând începutul primei tranziții energetice majore.
Pe măsură ce utilizarea și producția de cărbune au crescut, costul producerii acestuia a scăzut din cauza economiilor de scară. În același timp, progresele și adaptările tehnologice au adus noi modalități de utilizare a cărbunelui.
Motorul cu abur – una dintre tehnologiile majore din spatele Revoluției Industriale – se baza în mare măsură pe cărbune, iar proprietarii de case foloseau cărbune pentru a-și încălzi casele și pentru a găti alimente. Acest lucru este evident în creșterea ponderii cărbunelui în mixul energetic global, de la 1,7% în 1800 la 47,2% în 1900.
Creșterea petrolului și gazelor
În 1859, Edwin L. Drake a construit primul puț de petrol comercial în Pennsylvania, dar aproape un secol mai târziu petrolul a devenit o sursă majoră de energie.
Înainte de producția de masă de automobile, uleiul era folosit în principal pentru lămpi. Cererea de ulei de la vehiculele cu motor cu ardere internă a început să crească după introducerea liniilor de asamblare și a declanșat după al Doilea Război Mondial, pe măsură ce achizițiile de vehicule au crescut.
În mod similar, inventarea arzătorului Bunsen a deschis noi oportunități de utilizare a gazelor naturale în gospodării. Pe măsură ce conductele au apărut, gazul a devenit o sursă majoră de energie pentru încălzirea casei, gătit, încălzitoare de apă și alte aparate.
Cărbunele a pierdut piața de încălzire a locuințelor din cauza gazului și a electricității, iar piața de transport din cauza petrolului. În ciuda acestui fapt, a devenit cea mai importantă sursă de generare de energie electrică din lume și încă reprezintă peste o treime din producția globală de electricitate în prezent.
Tranziția la energie regenerabilă
Sursele regenerabile de energie se află în centrul tranziției energetice în curs. Pe măsură ce țările își intensifică eforturile de a reduce emisiile, capacitățile de energie solară și eoliană se extind la nivel global. Iată cum s-a schimbat ponderea surselor regenerabile în mixul energetic global în ultimele două decenii:
În deceniul dintre 2000 și 2010, ponderea surselor regenerabile a crescut cu doar 1,1%. Dar creșterea se accelerează – între 2010 și 2020, această cifră a fost de 3,5%.
În plus, tranziția energetică actuală este fără precedent, atât ca amploare, cât și ca viteză, cu obiectivele climatice care necesită emisii nete zero până în 2050. Aceasta înseamnă, în esență, o dispariție completă a combustibililor fosili în mai puțin de 30 de ani și o creștere rapidă inevitabilă a generării de energie regenerabilă. .
Adăugările de capacitate de energie regenerabilă au fost pe cale să stabilească un record anual în 2021, după un an record în 2020. În plus, investițiile globale în tranziția energetică au atins un record de 755 de miliarde de dolari în 2021.
Cu toate acestea, istoria arată că simpla adăugare a capacității de generare nu este suficientă pentru a facilita o tranziție energetică. Cărbunele avea nevoie de mine, canale și căi ferate; puțuri, conducte și rafinării necesare petrolului; electricitate necesita generatoare și o rețea complicată.
În mod similar, o trecere completă la surse cu emisii scăzute de carbon necesită investiții masive în resurse naturale, infrastructură și stocare în rețea, împreună cu schimbări în obiceiurile noastre de consum de energie.
Sursă foto: istockphoto.com

 

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed