Ioan Pop, director Ceragrim – Trebuie să măresc prețul pâinii cu 30% pentru a acoperi scumpirea la gaz și electricitate


Ioan Pop, director Ceragrim, vorbește într-un interviu pentru AgroIntel.ro despre problemele majore ale producătorilor români odată cu scumpirea fără precedent a prețului la gaze și electricitate.

Pentru Ceragrim, scumpirile din ultima jumătate de an sunt devastatoare la propriu.

”În noiembrie 2020 la nivel de grup Ceragrim aveam 70.000 lei facturile pentru gaz și curent. În noiembrie 2021 am avut facturi de 310.000 lei. În doar 6 luni, din mai până în noiembrie 2021, am avut o scumpire de 4,5 ori, în contextul în care la sfârșitul lunii mai 2021, gazul era 80 lei/MW. Mai grav e că de la 1 ianuarie avem notificare de la E.ON că gazul se mai scumpește cu alți 50%, deci de la 400 de lei/MW, va fi 600 lei/MW. Asta fără transport, TVA și accize. De asemenea, curentul va crește de la 789 lei/MW, la 1300 lei/MW, fără transport, certificate verzi și contribuția pentru cogenerarea de înaltă eficiență și fără TVA, care mai adaugă vreo 15-20% la gaz și 25% la curent. Asta înseamnă că la nivelul grupului Ceragrim, pe ianuarie, la același consum ca în ianuarie precedent, costul ne va fi de 500.000 lei. Nu putem evita aceste facturi, deoarece depindem de consumurile energetice în lanțul de producție. La Ceragrim folosim atât gaz și curent. La fabrica de pâine folosim gaz și curent, la ferma de porci încălzirea în creșă și în maternitate o avem prin instalație cu apă caldă în pardoseală, iar la purcei, în maternitate, plăcuțele de încălzire sunt cu curent” – descrie situația curentă Ioan Pop, membru al Asociației Forța Fermierilor.

Ponderea energiei în producție a devenit brusc dintr-un factor de cost marginal, una majoră.

”La porc energia reprezenta între 4 și 5% din prețul de cost, iar după scumpirile de la 1 ianuarie 2022, energia ajunge 30% din costul de producție. La pâine e cam la fel. Ca să-mi acopăr doar creșterea de preț la gaz și curent, trebuie să cresc prețul pâinii cu 30%. Acestei creșteri i se va mai adăuga o altă creștere din cauza făinii. Va mai urma o creștere și cu forța de muncă, fiindcă muncitorii încă nu și-au primit acasă facturile la energie.” A mai spus Ioan Pop pentru Agrointel.ro

Sursă foto – savoriurbane.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed