INTERVIU EXCLUSIV BUSINESS WATCH cu PETRIȘOR PEIU (Analist) – Creșterea prețurilor la electricitate și gaze va avea un impact economic inevitabil.


Creșterea prețurilor la energiea electrică și la gazele naturale va duce la creșterea facturilor din această iarnă și amenință consumul și inflația pe termen scurt.

În acest conext, care va fi situația economică generată de creșterea prețurilor la energie și gaze?

Cum va fi afectată economia și care sunt măsurile pe care ar trebui să le combată România pentru a diminua din riscurile unei posibile crize?

Business Watch a cerut punctul de vedere domnului Petrișor Peiu, analist și coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundației Universitare a Mării Negre, care afirmă că situația generată de creșterea prețurilor la electricitate și gaze va avea un impact economic inevitabil.

Business Watch – Cât de tare va fi afectată economia în acest context?

P.P –  Evident că afectarea va fi destul de mare. Eu zic că ar trebui să împărțim lucrurile în trei:

  1. Modul în care vor fi afectați consumatorii casnici/populația
  2. Modul în care vor fi afectate instituțiile (educație, sănătate, cultură, instituțiile sociale)
  3. Modul în care va fi afectată industria

Eu cred că cel mai rău va fi afectată industria pentru că toate aceste creșteri de prețuri la gaze, electricitate, combustibili, iar în scurt timp va urma și energia termică, nu pot fi absorbite și puse în preț toate. Adică dacă ai ponderea energiei în total intrări, cum ar fi la Alro Slatina, de 60%, și se dublează energia, tu nu prea poți să crești prețul aluminiului cu 60% că e totuși marfă de bursă… Dar asta este totuși o problemă generală pentru Uniunea Europeană, când toate produsele din UE concurează cu ce este pe piața globală. Astfel, din cauza prețurilor mari se pierde mult din competitivitate și sunt industrii tradiționale în UE care și-au scăzut foarte mult ponderea pe piața globală.

În al doilea rând, companiile nu pot să absoarbă tot acest șoc și vor fi nevoite să crească prețurile bunurilor și serviciilor pe care le produc cu procentaje inferioare creșterii prețurilor la energie. Deci își vor reduce profitabilitatea și se vor pierde niște locuri de muncă .

Tot legat de companii, sunt produse care nu se vor mai produce din cauza acestor prețuri la energie și mă refer în primul rând la semifabricate din metale feroase și neferoase, îngrășăminte, pentru că prețurile crescute sunt o consecință a insuficienței mărfii, insuficienței gazului în primul rând. Toată nebunia este declanșată de gaz. Ori gazul este materia primă și pentru chimie, și-atunci este posibil ca în iarnă, atunci cînd sunt perioadele de stres foarte mari, pe la jumătatea lunii ianuarie când este cel mai frig, este posibil să se întrerupă alimentarea cu gaze, dacă nu și cu electricitatea unor fabrici.

În ceea ce privește populația ea va fi afectată din cauza scumpirilor care sunt mult peste creșterile de salarii sau de pensii. Cele de pensii sunt cam inexistente deocamndată iar cele de salariu sunt foarte mici. Noi deja suntem pe un salariu pe o creștere negativă de salariu real, în sensul că rata inflației a depășit creșterea salariului mediu net la sfârșit de august. În acest caz, sigur că populația va fi afectată foarte tare începând cu luna decembrie. Facturile mari care vor începe a fi emise în octombrie vor trebui plătite în decembrie și va tot crește vârful de plată până spre martie când se va plăti factura pe ianuarie, cea mai mare. Dar se vor acumula mai multe luni cu facturi extrem de mari și undeva în martie aprilie va fi o acumulare destul de importantă a acestor sume care vor duce practic pentru populație puterea de cumpărare, nivelul de trai, înapoi cu 5-6 ani.

Iar în privița instituțiilor, școli, spitale, universități, primării, sedii de asistență socială, aici probabil că vor fi niște cheltuieli bugetare mărite. Va trebui o rectificare bugetară foarte rapidă. Nu mai spun de subvențiile pe care primăriile le acordă la încălzirea cu energie termică.

Toate acestea nu sunt prinse în niciun buget, nu sunt evidențiate nicăieri și ar trebui găsită o soluție pentru că și-așa este cam târziu.

Business Watch – Ce măsuri ar trebui luate în acest sens?

P.PAici sunt multe aspecte.

În primul rând ar trebui luate măsuri de urgență, măsuri care ar trebui să rezolve multe probleme acumulate în mulți ani în România. Ca măsuri de urgență, trebuie dată, o ordonanță de urgență, că oricum s-au tot dat cu ușurință atâtea…  Să se încredințeze Centrala de la Iernut. Să fie dată unei firme care să finalizeze lucrările începute. Căci acolo se poate termina lucrarea în maxim 6 luni și ai o capacitate importantă de energie electrică care îți vine.

În al doilea rând trebuie să fie cineva, în special însărcinat, care să aibă grijă de ținerea în funcțiune a tuturor unităților de la Compania Energetică Oltenia. Acolo se întâmplă des, fie să nu aibă cărbune, fie să se mai defecteze, iar iarna asta nu poți să ai astfel de surprize.

În al treilea rând trebuie clar plafonate prețurile pentru că altfel se intră într-o spirală din care nu mai ieșim.

Trebuie rezolvate problemele de fond cât de rapid. Începând cu extracția gazelor din Marea Neagră și terminând cu faptul că, toate capacitățile care teoretic sunt în conservare, de fapt sunt părăsite, nu s-a făcut nimic pentru ele. Sunt proiecte vechi, grele care nu s-au făcut. Aș include inclusiv unificarea tuturor producătorilor ca să rezulte un mix energetic, cu un preț energetic mai aproape de piață decât specula care există acum. Doar ca acestea sunt probleme de fond care se rezolvă greu și deocamndată noi nu prea avem un Guvern cu puteri depline. Avem un Parlament complicat. Nu văd să se rezolve prea curând.

Business Watch – Va exista o criză pe acest fond?

P.P –  Nu se va declanșa o criză în România fără să vină o criză la nivelui Europei. Dacă va fi o criză în România, ea va începe undeva în Europa sau la nivel global, poate în Statele Unite, nu la noi. Iar Statele Unite este departe de o criză. Poate să fie o criză Europeană, din cauza prețurilor la energie, ceea ce n-a mai fost niciodată. Dar după părerea mea, nu cred că va fi.

Problema asta a livrărilor insuficiente de gaze s-ar putea să înceteze odată cu punerea în funcțiune a conductei Nord Stream 2. Oricum după 1 noiembrie, Gazprom poate să majoreze livrările de gaz, dar după 1 noiembrie. Până atunci cam tot așa vom fi.

Sursă foto: businesswatch.ro

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed